Най-големият самолет в света, който е дело на съоснователя на Microsoft Пол Алън, бе показан, след като напусна хангара си в Калифорния за първи път.

Той се нарича "Стратолаунч" и има размах на крилете от 385 фута, тежи до 580 тона и разполага с шест реактивни двигателя, пише Telegraph.

Апаратът обаче не е предназначен за превоз на пътници. Той е проектиран, за да пренася ракети, които след това се изпращат в Космоса. Предназначението му спестява реактивно гориво, сравнено с процеса на изстрелване от земята и значително намалява разходите за изпращане на товар в орбита.

Той бе изваден от хангара си за "тестове за снабдяване с гориво" според Stratolaunch Systems, като се очаква за първи път да демонстрира възможностите си още през 2019 година.

Машината е висока 50 фута и има 28 колела. Очаква се да има обхват от 2000 морски мили и да лети на височина от около 35 000 фута.

Идеята за самолета беше представена през 2011 година, а апаратът е проектиран така, че да може да изстрелва няколко ракети.