Служители на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и Южната оперативна митница са задържали голяма партида контрабандни бронетранспортьори в пристанището на Азов в Ростовска област, които са изпратени от България към Беларус транзитно през Русия, съобщава агенция "Фокус", цитирайки руската ТАСС.

Общо са открити 20 бронетранспортьора, от които осем са задържани от служителите на реда. "На границата бяха задържани 8 бронетранспортьора, останалите 12 бяха пуснати от митническите служители. Общата стойност на всички проследени бронетранспортьори е 5 милиона рубли (115 540 лева)", е разкрил събеседникът на агенцията. Така излиза, че декларираната цена на един бронетранспортьор е равностойна на 5800 лева.

Източникът уточнява, че при транспортирането на бронетранспортьори компанията е използвала фалшиви актове за демилитаризация за използване в Руската федерация. "По този факт Министерството на вътрешните работи на СУТ УТ МВД във Федералния окръг Северен Кавказ е образувало наказателно дело за контрабанда на оръжия и друго военно оборудване", добававя събеседникът на ТАСС.

В хода на оперативните мерки се е оказало, че контрабандните бронетранспортьори е трябвало да бъдат изнесени за Беларус и продадени в Русия за граждански нужди. ТАСС все още няма официално потвърждение на тази информация.