Подготовката за пътуване във вадене документи за някои държави се оказва по-дълга от обикновено, заради сложните и тромави процеси по отношение на издаване на визи. Кои са държавите, за които можете трудно да вземете виза. Ето топ списък на държави, за които трудно се вземат визи, събран от Ceoworld Magazine.

Русия

Русия е желана дестинация от милиони хора по света. Ако обаче вече случайно сте се сблъскали със сложен процес за руска виза, знаете, че не толкова просто да пътувате там. Едно от нещата, които правят руските визи толкова голямо предизвикателство (за някои страни като САЩ например), е броят на въпросите, които трябва да попълните във формуляра. Освен това, за да получaт виза, гражданите на някои държави, трябва да посочат и всички места, които посетили през последните няколко години, което прави процеса доста неприятен и понякога тромав.

Северна Корея

Северна Корея е друга страна от списъка с най-труден процес по получаване на виза. На първо място, туристите, които желаят да посетят страната, трябва да кандидатстват за виза чрез одобрени от държавата туристически агенции, но това не е всичко. Ако визата ви не бъде одобрена, ще ви бъде отказана възможност да разгледате страната. Има случаи, в които дори хора, които са от Южна Корея, не отговарят на условията за виза.

Сомалия

Попринцип Сомалия е класирана като едно от опасните места в света за посещение от туристи и като цяло не се препоръчва обиколки в страната. Това си личи и от тежкия процес по получаване на виза. На първо място, влизането в Сомалия като турист не се насърчава и ако по някакъв начин получите достъп до страната, за ваша безопасност ще ви придружава охранител.

Иран

Иран също има тежък процес на проверка на кандидатите за виза. Посетителите трябва да имат код за потвърждение, приложено чрез иранска туристическа агенция. Ако сте от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Колумбия, Ирак, Йордания, Бангладеш, Пакистан и Шри Ланка, обикновено при пристигане виза ви се отказва.

Снимка 507282

Източник: iStock

Туркменистан

Туркменистан попада в списъка на най-малко посещаваните страни именно заради строгата визова политика. Въпреки това, ако все пак искате да посетите страната, може да се наложи да попълвате дълги заявления за виза от държавна миграционна служба. Процедурата по одобрение може да отнеме и месец.

Саудитска Арабия

Въпреки че придобиването на виза за Саудитска Арабия става по-лесно през годините, все още има някои правила, които посетителите трябва да спазват. Места като Мека и Медина са забранени за немюсюлманите например.

Снимка 331045

Източник: Getty Images

Чад

Друга страна, която влиза списъка е Чад. Това, което прави процеса на издаване на визи толкова тежък е, че страната няма стандартни срокове за обработка на заявлението. Формулярът за кандидатстване е достъпен само на френски и следователно кандидатите трябва да владеят добре езика.

Бутан

Снимка 559606

Източник: iStock

Освен за държави като Индия, Бангладеш и Малдивите получаването на визи за достъп до страната е трудно. Въпреки това, все още можете да влезете в страната, като организирате пътуване и в крайна сметка платите визовата такса предварително.

Куба

Куба е друга страна, която е доста трудна за посещение. Ако по някакъв начин получите разрешение за пътуване, тогава ще получите туристическа розова карта.