Заради опасения, че скоро може да изчезнат, китайците се втурнаха да купупват последните модели на Huawei, пише Reuters. Търговците в Huaqiangbei, най-големият пазар на потребителска електроника, намиращ се в Шънджън, казват, че цените на новите и използвани модели на Huawei се покачват през последния месец със средно 400-500 юана (50-60 евро).

Потребителите са все по-притеснени, че Huawei губи достъпа си до компоненти, казва един търговец. "Ако телефоните на компанията стават по-скъпи, това е търсене и прелагане", казва той. "Ако хората харесват бранда, ще платят повече - а и кой знае колко добри ще бъдат бъдещите процесори".

Миналата година САЩ нареди на повечето американски компании да спрат да работят с Huawei. Тази година Вашингтон затегна още повече ограниченията и в крайна сметка китайският гигант остана без достъп до процесори. Така Ричард Ю, директор на потребителския бизнес на Huawei, заяви, че компанията ще спре да произвежда процесорите Kirin на 15 март.

Търговците на едро в Китай казват, че последният месец срещат повишено търсене, а цените на по-скъпите модели на Huawei растат с часове.

Самата компания отказва да съобщи какъв запас от процесори има, но според анализатори от IDC Huawei е натрупала достатъчно, за да продължи производството до края на първото полугодие на 2021 г.

Миналата седмица Huawei съобщи още, че през 2021 г. ще започне да използва своята операционна система Harmony за своите телефони.

Блокирането на Huawei в Полша ще струва на икономиката $2,2 милиарда

Най-голямата икономика в Източна Европа губи $2,2 милиарда, ако блокира Huawei

Страната готви законодателни промени, които могат да спрат китайската компания да работи по 5G мрежата ѝ