През последните години страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се превърнаха във възможност Китай да увеличи икономическото си влияние на Стария континент. След като преди време бизнесът на редица гиганти от азиатската страна беше блокиран от САЩ, Вашингтон потърси подкрепа за политиката си сред европейските си съюзници.

В това число влиза и най-голямата икономика сред източноевропейските членки на ЕС - Полша. Която обаче може да изгуби стотици хиляди долари инвестиции, ако избере американската позиция.

От известно време насам властите във Варшава "ремонтират" законодателството, свързано с националната сигурност и конкретно на киберсигоруността. Работата по нормативния акт съвпадна със скорошното посещение на американския държавен секретар Майк Помпео в Централна и Източна Европа.

Вероятно една от централните теми по време на визитата му в част от страните в региона беше това дали те ще подкрепят Щатите в опитите им да ограничат влиянието на Китай в сферата на технологиите.

Сега голямата борба за Вашингтон е да сложи спирачки на китайският лидер в сектора Huawei, който цели да бъде един от основните конкуренти за изграждането на 5G мрежата в Европа. Досега редица страни от региона, като Великобритания и Франция. блокираха опитите на компанията да участва в изграждането им на тяхна територия.

Засега Полша остава една от въпросителните, но все пак изглежда много малко вероятно Варшава да не подкрепи политиката на САЩ в тази посока. При посещението на Майк Помпео в страната между двете държави беше подписано споразумение, свързано именно с изграждането на 5G мрежата в страната.

А тази стъпка вероятно ще позволи пълното блокиране на Huawei и останалите китайски телекомуникационни компании при въвеждането на новото поколение мрежи. Според документа на доставчиците на телекомуникационно оборудване ще бъде изготвяна "подробна оценка", която ще включва анализ на това дали са контролирани от чуждестранно правителство. Също така ще се проверява дали те имат прозрачна структура на собственост и дали гарантират прозрачни корпоративни практики.

За Полша залогът е голям, тъй като предприемане на действия, които биха изключили китайските компании от изграждането на 5G мрежата, може да ѝ костват голям брой вече договорени и бъдещи инвестиции.

Според изчисления на Конрад Ксиезополски, който е ръководител на анализаторския отдел в Haitong Bank, цитиран от Asia Times, на първо време това ще донесе разходи от между 665 и 771 милиона евро за Варшава. Те ще бъдат необходими за премахване на вече инсталирано оборудване на Huawei в страната за 4G и 5G мрежи.

В доклад на Oxford Economics от юни пък се посочва, че изключването на такъв важен играч като Huawei ще засегне конкуренцията и ще доведе до забавяне на много инвестиции. Според експертите загубите ще стигнат около 120 милиона евро или 142 милиона долара на година за период от следващите 15 години. Това означава общи пропуснати ползи за 2,2 милиарда долара до 2035 година.

В тази сума влизат и обявените от Huawei през миналото лято планирани вложения от 703 милиона евро в Полша за следващите 5 години. Още тогава обаче от компанията поставиха условие, че те ще бъдат направени само ако тя участва във въвеждането на 5G технологиите в страната.