Правенето на пари обикновено изисква много усилия. Това обаче не винаги е така. Идеята зад пасивния доход е, че едва трябва да мръднете пръста си, за да потекат доларите.

Има много начини за генериране на пасивен доход. Един от най-добрите подходи е да купувате акции, които плащат атрактивни дивиденти. Основната уловка е, че ще ви трябват пари, за да инвестирате предварително.

Но ако разполагате с достатъчно пари, правенето на пари може да бъде практически лесно с правилните акции. Инвестирането на $123 500 в тези три високодоходни акции с дивидент може да ви донесе $10 000 надежден пасивен доход през 2024 г., според експертите на изданието The Motley Fool.

1. Ares Capital

Ако вземете една трета от първоначалните 123 500 долара и купите акции на Ares Capital (NASDAQ: ARCC), трябва да направите малко над 4 000 долара пасивен доход през следващата година. Това е така, благодарение на дивидентната доходност на Ares Capital от 9,73% към момента.

Много е вероятно да можете спокойно да заложите на това изплащане, както и запазване на дивидента поне на текущото му ниво.

Ares Capital е организирана като компания за бизнес развитие (BDC). Регламентите изискват BDC да връщат минимум 90% от облагаемия доход на акционерите под формата на дивиденти. Основните приходи на Ares Capital трябва да му позволят удобно да изплаща дивиденти на текущото ниво или по-високо през следващата година.

4 идеи за ефективно управление на личните финанси

4 идеи за ефективно управление на личните финанси

ДСК Директ дава възможност за управление на активите и покупка на дялове от богато портфолио от продукти лесно и бързо

Компанията също така има добри резултати, когато става дума за дивиденти. Дивидентът на Ares Capital е или стабилен, или се увеличава повече от 14 години.

Разбира се, съществува риск цената на акциите на Ares Capital да спадне толкова много, че да компенсира всички приходи от дивиденти, които получавате през 2024 г. Въпреки това, инвеститорите може да се успокоят, че акциите са донесли по-висока обща възвръщаемост от S&P 500 през последните три- и пет-годишни периоди, както и след IPO-то на Ares Capital през 2004 г.

2. Enterprise Products Partners

Трябва да сте в добра позиция да спечелите още около $3100 пасивен доход през 2024 г., като инвестирате още една трета от първоначалните пари в енергийния лидер Enterprise Products Partners. Компанията дава в момента 7,55% дивидентна доходност.

Няма нужда да се притеснявате, че Enterprise Products Partners ще намалят изплащането му. Компанията е увеличила дистрибуцията си, на дивидент, за 25 последователни години с общ годишен темп на растеж от около 7%. Това е впечатляваща поредица, която мениджърският екип на Enterprise почти сигурно ще направи всичко възможно да продължи.

Ключът към редовното плащане на тези атрактивни разпределения е генерирането на стабилен паричен поток. Историята на Enterprise Products Partners изглежда страхотно на този фронт. По време на финансовата криза, която ускори Голямата рецесия, разпределяемият паричен поток на компанията се увеличи. Дори по време на срива на цените на петрола от 2014 г. до 2017 г. и пандемията от COVID-19 през 2020 г. и 2021 г., разпределяемият паричен поток на Enterprise намаля умерено.

Състоянието на Enterprise Products Partners не зависи от цените на петрола и газа поради неговия бизнес модел, изграден около тръбопроводи и други междинни активи. Въпреки това е възможно акциите да потънат, ако има икономически спад през следващата година.

Добрата новина за инвеститорите обаче е, че перспективите за стабилна икономика през 2024 г. изглеждат сравнително добри със забавяне на инфлацията, управляеми нива на безработица и потенциал за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв.

3. Verizon Communications

Verizon Communications (NYSE: VZ) е чудесна цел за последната една трета от първоначалната сума от $123 500. Благодарение на дивидентната доходност на телекомуникационния гигант от малко над 7%, бихте могли да направите близо 2900 долара допълнителен пасивен доход през следващата година.

Това довежда общия пасивен доход, получен от инвестиране в Ares Capital, Enterprise Products Partners и Verizon, до приблизително $10 000.

Вярно е, че Verizon се сблъска с някои насрещни ветрове през последните години. Конкуренцията е силна в безжичната индустрия с постоянна заплаха от оттегляне на клиенти. Дивидентът на компанията обаче не е застрашен. През септември 2023 г. Verizon увеличи дивидента си за 17-та поредна година.

Възможно е дивидентът на Verizon да е по-сигурен сега, отколкото е бил от известно време. Компанията генерира $14,6 милиарда свободен паричен поток през първите три тримесечия на 2023 г., което е с $2,2 милиарда повече от същия период на предходната година. Verizon също повиши насоките си за свободен паричен поток за цялата 2023 г. до 18 милиарда долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.