Според най-новите оценки над 200 000 души в Сърбия притежават някакъв вид криптовалута, а интересът към притежаването на виртуални пари в страната нараства все повече, пише сръбската медия eKapija. Според финансовите експерти засиленият интерес се дължи на факта, че криптовалутата вече е призната от сръбското законодателство.

Съгласно Закона за цифровата собственост, който влезе в сила на 29 юни тази година, виртуалните пари са признати за виртуална собственост, тоест като записи с цифрова стойност, които могат да се купуват, продават, обменят или прехвърлят цифрово.

Крипто или не? Русия за бъдещето на цифровата рубла

Крипто или не? Русия за бъдещето на цифровата рубла

Най-вероятно цифровата рубла ще се използва като законно платежно средство

Маркетинговият директор в крипто обменното бюро на страната ECD - Марко Живкович, коментира, че "законът поставя Сърбия на картата на страните, които признават криптовалутите като неизменна част не само в бъдещето, но и от настоящето".

"Като крипто обменно бюро ние забелязваме, че пазарът расте. Всеки месец тази година има сериозен ръст, както на покупката, така и на продажбата на криптовалути. Пазарът в Сърбия определено е различен и ние не изоставаме от някои по-развити световни пазари" заяви Живкович.

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

Войната на Китай с крипто копачите преобърна глобалната индустрия за добив на биткойн

10% от свързаните с крипто бизнеси, които са оперирали в Китай преди забраната, все още работят там

Сърбите вече могат законно да купуват и продават криптовалути чрез лицензираните ибменни бюра. В момена се чака и официалното разрешение от Националната банка на Сърбия, за да може както хората, така и бизнесът по-добре да продава дадени услуги и продукти с помощта на биткойн или друга криптовалута.

От момента, в който обменните бюра за критовалута получат въпросното разрешение, ще бъде възможно чрез виртуални пари да бъде закупен почти всеки продукт в страната, както и да бъде заплатена почти всяка услуга.

Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

Сагата биткойн: поглед към паденията и възхода на най-популярната криптовалута в света

За малко повече от 10 години биткойнът направи така, че с валутата да се съобразяват все повече хора