Предвид тенденцията в изкопаването на блоковете биткойн се очаква 18-милионната "монета" от криптовалутата да бъде изкопана по-късно този петък, предаде Cointelegraph, позовавайки се на туит на основателя на Morgan Creek Digital Антъни Помплиано.

Това означава, че криптовалутата може да награди копачите с още само 3 млн. биткойна, тъй като алгоритъмът ѝ е зададен единствено до 21 млн. биткойна. Към 8:45 тази сутрин са изкопани общо 17 998 488 биткойна, което е 85,71% от цялото им възможно предлагане, сочат данните на bitcoinblockhalf. Според платформата след малко повече от 209 дни, тоест към средата на май 2020 г., се очаква количеството биткойни, което всеки един изкопан блок от системата носи, да се понижи двукратно - от 12,5 до 6,25 биткойна.

Същевременно с намаляването на броя биткойни във всеки един изкопан блок, конкуренцията за получаването на тази награда от алгоритъма се увеличава. В края на миналия месец хаш рейтът на мрежата на биткойн надхвърли 108 квантилиона хаша за пръв път в историята на криптовалутата.

Снимка 448307

Източник: blockchain.com

Инициативата за популяризиране на биткойн, който с пазарна капитализация към момента от почти 145 млрд. долара е най-популярната криптовалута, не е изненадваща от страна на предприемача, който в средата на тази година обяви, че 50% от активите му са именно в биткойн. Тогава той посочи пред CNBC, че според него не е много разумно в едно съвременно инвестиционно портфолио да не се използва криптовалутата.

"Сега навлизаме в позиция, в която всъщност е безотговорно институциите да нямат експозиция към този актив, а причината за това е, че е тяхна работа да откриват активи, които не са свързани с останалите части от пазара, особено в момента на глобална нестабилност."