Американският президент Доналд Тръмп и неговите съветници настояват, че търговската война с Китай няма да навреди на американските потребители. Но анализаторите са на друго мнение.

Въведените вече тарифи върху вноса от азиатската страна ще струват на всяко едно домакинство в САЩ по 600 долара годишно. Тази сума би достигнала до 1000 долара в случай, че бъдат въведени и останалите митата върху китайски внос за 300 милиарда долара, които бяха отложени за декември месец. Това изчисляват експертите от JPMorgan Chase.

"Тарифите ще засегнат значително доходите на американските потребители и гласоподаватели до изборите през 2020 година", смята Дубравко Лакос-Буджас, който е специалист от банката.

По неговите думи митата срещу Китай ще намалят осезаемо ползите от облекчената данъчна тежест, което беше друга част от политиката на държавния глава.

Мнението на анализаторите рязко се разграничава от твърденията на администрацията на Тръмп. В края на миналата седмица, например, съветникът на президента Питър Наваро заяви, че американските потребители няма да бъдат засегнати от търговската политика. "Китай ще понесе цялата тежест", твърди той.

Според експертите обаче играта на налагане на нови и нови тарифи между Вашингтон и Пекин може да донесе тежки последствия за американската икономика и дори да я тласне към рецесия.

"Силните икономики може да се окажат уязвими в резултат на протекционистичните политики и търговските войни", предупреждава старши стратегът в Invesco Кристина Хупър.

"Първите два пъти, когато бяха въведени тарифи, те бяха насочени към вноса на части и на други междинни стоки. Въпреки това въздействието върху домакинствата се оказа значително, тъй като ставката беше висока - 25%", посочва Камал Тамболи от JPMorgan.

Сега предстои в края на годината да влязат в сила нови мита върху китайски експорт за 300 милиарда долара. Този път те ще засегнат електроника и други потребителски стоки. И това неизбежно ще "удари" джоба на домакинствата в САЩ.

"Средният американец в крайна сметка ще усети покачването на цените", предупреждава Тамболи.