Месните продукти в България са едни от най-евтините спрямо заплащането в страната сред членките на Европейския съюз (ЕС), както и сред голяма част от държавите на Стария континент. Това показва годишното проучване на компанията CaterWings, което отразява цените на месото в света, чрез показателя Meat Price Index.

Изчисленията за 2017 година сочат, че сред членките на съюза месото излиза по-евтино само на хората в Унгария и Полша, а погледнато в по-голям мащаб - и на гражданите на съседна Турция. Според индекса страната ни се подрежда на 39-то място от общо 52 включени в изследването.

Иначе казано у нас месните продукти са с 30,5% по-изгодни от средното в глобален мащаб. От друга страна обаче консумацията на такива в България остава сравнително ниска за разлика от редица други държави - 53 килограма на глава от населението за една година.

Проучването сочи, че българите купуват телешко месо на близо 50 на сто по-ниска цена от средната за света, като най-евтина в тази категория е каймата - 3,71 долара, а най-скъпо - филето - 16,20 долара.

Според Meat Price Index българите трябва да работят 5 часа и половина на минимална заплата, за да могат да си купят телешко месо.

Най-изгодно в България излиза пилешкото, като неговата стойност е с 30,1 на сто по-ниска от средната в глобален мащаб, а човек трябва да работи 2 часа и половина на минимално трудово възнаграждение, за да си го позволи.

В другата крайност е рибата, като за нея българинът трябва да се труди повече от цял работен ден или 11 часа и 20 минути. Цената на тези продукти е едва 5,8% по-ниска от средната за света. При останалите категории - свинско и агнешко месо, страната ни остава с повече от 24 на сто под средното глобално ниво.

Meat Price Index за 2017 година показва, че най-солено месните продукти излизат в Швейцария със 141% над средното ниво за света. На противоположния полюс е Украйна.

Изследването сочи още, че независимо от ниските цени на месото в редица държави, като Индия, хората там трябва да работят почти цяла седмица, за да изкарат нужните пари. В същото време в други страни, като Норвегия, гражданите трябва да се трудят по-малко от час, за да си позволят същото количество.

Данните за България

Телешко  
от бут $7.50
филе $16.20
кайма $3.71
работни часове 5:30 часа
средно за света -48.90%
Пиле  
гърди $5.53
бутче $2.81
работни часове 2:30 часа
средно за света -30.10%
Риба  
бяла $11.79
сьомга $19.17
скариди $24.92
работни часове 11:20 часа
средно за света -5.80%
Свинско  
котлет $4.64
наденица $5.09
шунка $12.15
работни часове 4:40 часа
средно за света -43.50%
Агнешко  
котлет $13.55
работни часове 8:20 часа
средно за света -24.20
Потребление на година 53 кг./ човек
Средна цена спрямо света -30.50%