Месните продукти в България са едни от най-евтините спрямо заплащането в страната сред членките на Европейския съюз (ЕС), както и сред голяма част от държавите на Стария континент. Това показва годишното проучване на компанията CaterWings, което отразява цените на месото в света, чрез показателя Meat Price Index.
Изчисленията за 2017 година сочат, че сред членките на съюза месото излиза по-евтино само на хората в Унгария и Полша, а погледнато в по-голям мащаб - и на гражданите на съседна Турция. Според индекса страната ни се подрежда на 39-то място от общо 52 включени в изследването.
Иначе казано у нас месните продукти са с 30,5% по-изгодни от средното в глобален мащаб. От друга страна обаче консумацията на такива в България остава сравнително ниска за разлика от редица други държави - 53 килограма на глава от населението за една година.
Проучването сочи, че българите купуват телешко месо на близо 50 на сто по-ниска цена от средната за света, като най-евтина в тази категория е каймата - 3,71 долара, а най-скъпо - филето - 16,20 долара.
Според Meat Price Index българите трябва да работят 5 часа и половина на минимална заплата, за да могат да си купят телешко месо.
Най-изгодно в България излиза пилешкото, като неговата стойност е с 30,1 на сто по-ниска от средната в глобален мащаб, а човек трябва да работи 2 часа и половина на минимално трудово възнаграждение, за да си го позволи.
В другата крайност е рибата, като за нея българинът трябва да се труди повече от цял работен ден или 11 часа и 20 минути. Цената на тези продукти е едва 5,8% по-ниска от средната за света. При останалите категории - свинско и агнешко месо, страната ни остава с повече от 24 на сто под средното глобално ниво.
Meat Price Index за 2017 година показва, че най-солено месните продукти излизат в Швейцария със 141% над средното ниво за света. На противоположния полюс е Украйна.
Изследването сочи още, че независимо от ниските цени на месото в редица държави, като Индия, хората там трябва да работят почти цяла седмица, за да изкарат нужните пари. В същото време в други страни, като Норвегия, гражданите трябва да се трудят по-малко от час, за да си позволят същото количество.
Данните за България
Телешко | |
от бут | $7.50 |
филе | $16.20 |
кайма | $3.71 |
работни часове | 5:30 часа |
средно за света | -48.90% |
Пиле | |
гърди | $5.53 |
бутче | $2.81 |
работни часове | 2:30 часа |
средно за света | -30.10% |
Риба | |
бяла | $11.79 |
сьомга | $19.17 |
скариди | $24.92 |
работни часове | 11:20 часа |
средно за света | -5.80% |
Свинско | |
котлет | $4.64 |
наденица | $5.09 |
шунка | $12.15 |
работни часове | 4:40 часа |
средно за света | -43.50% |
Агнешко | |
котлет | $13.55 |
работни часове | 8:20 часа |
средно за света | -24.20 |
Потребление на година | 53 кг./ човек |
Средна цена спрямо света | -30.50% |