Британски експерти бяха поразени от прогнозата за размера на плащанията за комунални услуги, от която следва, че жителите на Великобритания ще трябва скоро да плащат за електроенергия на домовете си средно по около 3850 паунда (около 4640 долара или евро) годишно, т.е. около 387 евро месечно, пише The ​​Guardian.

Авторите на статията отбелязват, че такова рязко поскъпване на комуналните услуги се очаква основно поради възможно намаляване на доставките на газ от руски износители (макар че като цяло Великобритания внася малки обеми руски газ, спрямо общото си потребление).

Визира се, че на 25 юли руският "Газпром" обяви спирането на работата на втора турбина на германския концерн Siemens на газопровода "Северен поток 1", която трябва да бъде изпратена за планов ремонт. В резултат на това, транзитът на "синьо гориво" по това направление за европейските страни ще падне до 20% от пълния капацитет. Така "Газпром" ще може да доставя само 33 милиона кубически метра на денонощие през Северен поток 1, при пълен капацитет от 167 млн. куб. м на денонощие.

"Газпром" съобщи за проблем с друга своя турбина, намалява още газа за Европа

"Газпром" съобщи за проблем с друга своя турбина, намалява още газа за Европа

Какъв обем газ ще има по "Северен поток 1"

Според източник от голяма енергийна компания във Великобритания, прогнозата за енергийните разходи на домакинствата във Великобритания от £3850 е "изненадващо висока". Според експерти от Cornwall Insight, които по-рано назоваха сумата от 3300 паунда, сега е необходимо да се коригират числата в прогнозата, като се вземат предвид новите реалности, които се появяват на европейския енергиен пазар.

"Това ще увеличи обедняването на хората, които вече трудно могат да си позволят отопление и електричество", пише още The ​​Guardian.