В близките дни по всяка вероятност доставките на руски газ по газопровода "Северен поток 1" ще бъдат намалени допълнително, поради проблем с друга газова турбина на "Газпром". Това става ясно от съобщение на руския газов гигант от вчера вечерта, цитирано от ТАСС.

Прессекретарят на президента на Русия, Дмитрий Песков, потвърди наличието на проблеми с турбините.

Песков също отбеляза, че турбината след основен ремонт все още не е пристигнала и не е монтирана, но е на път. (Преди 2 дни имаше съобщение, че самата турбина е пристигнала в Русия, но без необходимата задължителна документация.) Той изрази надежда, че турбината ще бъде доставена скоро, но добави, че има проблеми с друга газова турбина. По думите на Песков, "Газпром" работи за разрешаването на тази ситуация.

"Още веднъж повтарям, че ситуацията е критично усложнена от ограниченията и санкциите, които са въведени срещу нашата страна", казва Песков.

Говорителят на Кремъл добави, че "ако не бяха антируските ограничения, всички ремонтни, гаранционни и сервизни работи щяха да се извършват както обикновено, без проблеми".

Решено: Връщат от Канада ремонтирани турбини на "Газпром", въпреки санкциите

Решено: Връщат от Канада ремонтирани турбини на "Газпром", въпреки санкциите

Украйна нарече решението "капризи на Русия", а Германия го приветства

"Газпром" обяви спирането на друг двигател на газова турбина на Siemens на "Северен поток 1" на компресорна станция "Портовая". По този начин, "капацитетът на станцията намалява до 33 милиона кубически метра на денонощие (20% от пълния капацитет) - при сегашните 67 милиона кубични метра и при пълен капацитет от 167 милиона кубически метра на денонощие, които минават по газопровода "Северен поток".

Руският гигант обяви спирането на работа на първата турбина още в средата на юни, като по-късно възникнаха затруднения с връщането на турбината на Siemens след ремонт в Канада, поради санкции.

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Кои европейски държави плащат за руския газ в рубли, кои се отказаха, кои обмислят

Има и група държави, чийто условия за плащане на синьото гориво не се промениха