Канада ще върне на Германия ремонтирана турбина, която е необходима за "Северен поток-1" и може да помогне за осигуряване на непрекъснати енергийни потоци, докато Европа не прекрати зависимостта си от руския газ, съобщи канадският министър на природните ресурси, съобщи Ройтерс.

Министерствата на енергетиката и на външните работи на Украйна заявиха, че решението е равносилно на приспособяване на санкциите, наложени на Москва, "към капризите на Русия" и призоваха то да бъде отменено.

Канадското правителство посочи в изявление в събота, че издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение" за освобождаване от санкциите срещу Русия на турбини и също така обяви нови мерки срещу Москва в отговор на нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

Миналия месец Русия се позова на забавеното връщане на турбината, която германската компания "Сименс енерджи" (Siemens Energy) е обслужвала в Канада, като причина за намаляването на потоците от газ до 40 процента от капацитета на газопровода "Северен поток-1" от Русия към Германия.

Очакванията са турбините да бъдат върнати около средата на месец юли.

В изявлението на "Сименс енерджи" от днес се казва, че компанията работи за възможно най-бързо доставяне на турбината на газопровода "Северен поток-1".

В петък Кремъл заяви, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

В допълнение към специалното разрешение за турбината, Канада заяви, че ще разшири санкциите срещу руския енергиен сектор, за да попадне под ударите и индустриалното производство.

Говорител на германското правителство заяви, че Германия приветства "решението на нашите канадски приятели и съюзници".

Канада отменя санкциите за газовите турбини на "Газпром"?

Канада отменя санкциите за газовите турбини на "Газпром"?

Поради забавянето на ремонта им, доставките на газ за Европа бяха ограничени