В случай че вносът на руски природен газ в Европейския съюз изцяло спре, тогава запасите от "синьо гориво" в региона биха били достатъчни само за месец и половина. Сега газът от Руската федерация покрива 28% от търсенето в ЕС. Такива изчисления прави британската консултантска компания Wood Mackenzie, цитирана от Прайм.

"В случа че всички газови потоци от Русия спрат днес (например), съществуващите газови резерви ще се изчерпят след шест седмици. А ако прекъсванията в доставките продължат, тогава запасите от газ няма да се възстановят дори и през лятото. Бихме се сблъскали с "катастрофална" ситуация, когато няма да остане почти никакъв природен газ в хранилищата за следващата зима", се казва в съобщение на британската компания.

По оценки на експерти, разчетите при такъв критичен сценарий "показват до каква степен Европа е станала зависима от руския газ и каква решаваща роля трябва да изиграят дипломацията и благоразумието при търговските въпроси, за да се осигури непрекъснатост на доставките" за Европа.

От британската компания смятат същевременно, че ако доставките на газ от Русия за ЕС продължат без прекъсване тази пролет и лято, то Европа така или иначе отново ще влезе в зимата на 2022-2023 г. с рекордно ниски запаси на газ в газохранилищата, при условие че "Северен поток 2" все още не е пуснат в експлоатация.

До кога ще стигне газът в европейските газохранилища

До кога ще стигне газът в европейските газохранилища

Газохранилащата на Великобритания са пълни почти на 70%, но в тях има 13 пъти по-малко газ, отколкото в германските хранилища, които са пълни само на 37%