Природният газ в подземните хранилища в Европа като цяло би трябвало да е достатъчен до пролетта, но е трудно да се предвиди скоростта на изтеглянето му, коментираха енергийни експерти пред РИА Новости.

"Пазарът на газ в Европа е трансграничен, газохранилищата може да съдържат газ, собственост на доставчици от друга държава, така че е изключително трудно да се предвиди скоростта на изтегляне от хранилищата на определена страна. С относително меката зима, която сега се прогнозира в Европа, вероятно трябва да има достатъчно газ като цяло.

Но това е при условие, че доставките от Русия се нормализират през февруари или че бъдат компенсирани от постоянно висок обем на вноса на втечнен газ, както и ако няма прекъсвания в производството и транспортирането на синьо гориво", коментира Дмитрий Маринченко, директор на групата по природни ресурси и суровинни стоки във Fitch.

Изчисленията за срока на възможното изчерпване на запасите от газ в подземните газохранилища на отделни страни зависи от няколко фактори, коментира и Сергей Колобанов, заместник-началник на отдел "Икономика на горивно-енергийния комплекс" в Централния стратегически изследователски център. По думите му, това е така, тъй като Европа има добре развита система от интерконектори, които позволяват пренос на газ от една страна в друга.

Освен това, необходимо е да се оцени изчерпването на запасите от газ в комбинация с използването на други видове гориво за производство на енергия: по-специално, през последната година Европа увеличи производството в електроцентрали, работещи с въглища, обясни той.

Анализаторът от Fitch в тази връзка обясни още, че е важно не само нивото на запълване на газохранилищата, но и абсолютното количество природен газ в тях. Например, газохранилащата на Великобритания са пълни почти на 70%, но в тях има 13 пъти по-малко газ, отколкото в германските хранилища, които са пълни само на 37%. При това, нивото на потребление на газ в Обединеното кралство и Германия е почти едно и същото, уточни Маринченко.

По последни данни, в европейските газохранилища е останал само около 15% от газа, нагнетен през летния сезон на миналата година. Потребителите в ЕС са използвали 40,5 милиарда кубически метра газ от своите газохранилища. Общото ниво на запълняемост на европейските газохранища към 3 февруари е 36,7%. Обемът на активния газ в тях е с 13,4 млрд. куб. м по-малко от нивото през миналата година по същото време.

Европейските потребители "опустошават" газохранилищата - ще стигне ли газът до пролетта?

Европейските потребители "опустошават" газохранилищата - ще стигне ли газът до пролетта?

Към 4 декември хранилищата в Европа са запълнени на 66,78%, което е доста по-малко от миналата година