Изпомпването на природен газ от европейските газохранилища през месец ноември, който е студен за Европа, достигна максималното си ниво за последните пет години - 11,2 млрд. куб. метра. Предвид сегашния темп на изпомпване за денонощие, запасите от газ може да не стигнат до края на отоплителния сезон, особено ако се сбъднат прогнозите за студена зима в Европа, пише "Комерсант". Впрочем, някои анализатори са по-предпазливи при оценката на резервите - те смятат, че газът така трябва да се използва, че да е достатъчен при умерено увеличение на скоростта на изпомпване.

Изпомпването на газ от европейските хранилища през ноември 2021 г. и първите четири дни на декември, според AGSI, достигна рекордно ниво за последните пет години - 11,2 млрд. куб. метра. А миналата година през ноември този показател възлизаше на 8,5 млрд. куб. метра. Предишният рекорд за изпомпване на газ от газохранилищата е регистриран през ноември 2016 г. - около 11,28 млрд. куб. метра.

По официални данни, към 4 декември подземните хранилища в Европа са запълнени на 66,78%, или наличността е около 69 млрд. куб. метра газ. Това е с около 22 млрд. куб. м по-малко от миналата година по същото време и с 18 млрд. куб. м по-малко от средния обем газ за последните пет години.

За сравнение, в средата на април 2021 г., когато приключи предишният отоплителен сезон (и период на изтегляне на газ), в хранилищата на Европа имаше приблизително 30,5 млрд. куб. м газ. Ако изтеглянето тази зима продължи с ноемврийските темпове, тогава запасите в хранилищата през април 2022 г. ще са далеч под посочените. На практика това означава, че през март 2022 г. възможността за покриване на пиковете на потребление на синьо гориво със запасите от газохранилищата може да бъде (доста) намалена.

От 22 ноември, основните хранилища на "Газпром" в Европа - Reden и Jemgum в Германия, Haidach в Австрия, Bergermeer в Нидерландия -изпомпват газ по пет дни, а запълват с газ хранилищата само през уикендите, когато потреблението на синьо гориво намалява. По оценки на "Газпром", към 4 декември около една четвърт (23,4%) от нагнетения през тази година газ в европейските газохранилища като цяло, вече е изтеглен.

Рязкото увеличение на изпомпването от подземните газохранилища в Европа през този ноември е свързано не само със застудяването (този ноември се оказа доста по-студен от средните стойности), но и с повишаването на цените на газа.

Енергийната криза в Европа - затишие пред буря

Енергийната криза в Европа - затишие пред буря

Недостигът на електроенергия, газ и съответно резкият скок на цените им са неизбежни, смятат експерти

В резултат на това, потребителите трябва да изтеглят газ от хранилищата, тъй като не могат да го закупят по високите текущи цени. Например, на 6 декември фючърсите за януари 2022 г. на нидерландсия хъб TTF нараснаха с 1,4%, до около 1150 долара за 1000 куб. м газ.

Освен това, продажбите на природен газ от "Газпром" за Европа вероятно ще намалеят поради високите цени. Обемите подаван газ по четирите основни експортни маршрута - Северен поток, Турски поток към Европа, също през Полша и през Украйна - по оценки на Platts, през ноември възлизат на 10,1 млрд. куб. м, което е минималният месечен обем за 2021 година.