Цените на природния газ в Европа се през последните дни се понижиха значително спрямо пиковите си стойности през октомври. Най-лошото обаче може да предстои. Запасите в газохранилищата в Европа са минимални, а зимата вече настъпи.

Първото голямо застудяване ще "надуе" цената на горивата и електроенергията, а някои страни може са изправени пред големи затруднения. Това пише РИА Новости, позовавайки се на анализи на международни енергийни анализатори.

Европейският газов пазар беше в "треска" през цялата есен. През октомври спот цените счупиха исторически рекорд, надхвърляйки 1800 долара за 1000 куб. метра природен газ. Това се дължи основно на ниското ниво на запълняемост на подземните газохранилища, ограниченото предлагане от основните доставчици и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

След това цената на газа се понижи, стабилизирайки се през ноември на ниво под 1000 долара за 1000 куб. м (което обаче е около четири пъти повече, отколкото в началото на годината). "Вълнението" на газовия пазар леко утихна, когато "Газпром" започна да запълва с гориво в европейските подземни газохранилища.

Но тогава дойде новината, че сертифицирането на "Северен поток 2" от Германия е временно спряно. А това означава, че времето за пускане на газопровода в действие отново се измества и през зимата не може да се разчита на газ от него.

А Европа определено не е готова за студеното време. По данни на Gas Infrastructure Europe, сега газът в европейските газохранилища е с 23,4% (20,8 млрд. куб. м) по-малко от миналата година по това време. А зимата се очаква да е сурова. Така че недостигът на електроенергия, газ и съответно резкият скок на цените им са неизбежни, смятат експерти.

На първо място, разбира се, цената на природния газ ще се повиши. По прогнози на главния инвестиционен директор на Saxo Bank Стин Якобсен, Европа ще види такава енергийна криза, каквато не е имало от 1973 г. насам.

Същото важи и за петрола. "Не бих се изненадал, ако котировките на нефта надхвърлят 100 долара за барел още през първото тримесечие на 2022 г.", отбелязва икономистът.

Якобсен говори за "перфектната буря". "Какво ще стане с цените на енергоносителите след това? Ще се повишат още повече, разбира се", уточнява той.

"Газпром" също не смята ситуацията на енергийния пазар за стабилна. "Като се има предвид факторът запълняемост на газохранилищата и предстоящия отоплителен сезон в Европа и Азия, котировките на форуърдните контракти за газ не предполагат значително понижение на цените през следващите месеци", каза Александър Иванников, ръководител на отдел на газовия холдинг.

Енергийна криза: Борис Джонсън казва да на многомилионен държавен заем в подкрепа на бизнеса

Енергийна криза: Борис Джонсън казва да на многомилионен държавен заем в подкрепа на бизнеса

Очаква се премиерът на Великобритания да одобри рекордна финансова инжекция за бизнеса, засегнат от енергийната криза

Но и през последните месеци положението с цените на енергията не е добро, коментират експерти. Поскъпването на енергията още преди зимата "удари" индустрията и потребителите. Във Великобритания редица предприятия съкратиха производството си и поискаха държавна помощ.

Франция сега има най-високите тарифи за електроенергия от 2012 г. насам, независимо че ядрените електроцентрали "смекчават" положението.

А част от европейските държави решиха да затворят електроцентралите, работещи с въглища. Миналата зима домакинствата в Европа бяха призовани да намалят консумацията на електроенергия в пиковите часове. А сега може би ще се стигне на места и до режим на тока?