Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън ще одобри рекорден многомилионен държавен заем в подкрепа на местния бизнес, засегнат от разрастващата се енергийна криза, предава Sky News. Идеята е чрез сериозна финансова инжекция под да се помогне на индустриите, засегнати от покачването на световните цени на газа. Към момента точната сума на заема не е ясна, но със сигурност ще е в размер на десетки милиони британски лири.

Все по-високите разходи за енергия доведоха до опасения, че много предприятия на Острова могат да фалират.

Според плана на правителството, заплашените от затваряне компании ще получат заеми. Само по този начин ще се предотврати тежка криза през зимата, свързана със закриването на хиляди работни места. Смята се, че индустриите за производство на керамика, хартия и стомана са сред най-засегнатите от високите енергийни разходи. 

Енергийните сметки във Великобритания могат да скочат с 30%

Енергийните сметки във Великобритания могат да скочат с 30%

Според анализатори това е много възможен сценарий догодина

Същевременно страната се ангажира се ангажира да задържи възможно най-дълго ограничение на покачването на цените на енергията, за да помогне на домакинствата, които се борят с все по-нарастващите разходи.

Според финансовия министър на Великобритания покачващите се цени за енергия нямат нищо общо с недостига на доставки, а се дължат най-вече на "геополитически ход" на Русия за натиск върху Европа. А от това следва, че Русия ограничава доставките на газ, за да насърчи регулаторните органи в Европа да предприемат бързи действия за сертифициране на противоречивия нов газопровод "Северен поток 2".