Сметките за енергия във Великобритания могат да се повишат с рекордните 30% през 2022-а година. За това предупреждават анализаторите от Cornwall Insight, цитирани от The Guardian. Според техния коментар кризата в енергетиката ще доведе и до драстично увеличение на цените на редица стоки и услуги.

Това е много възможен сценарий за догодина, ако цените на газа и електроенергията продължат да се покачват и повечето доставчици фалират.

Forbes предрече на Европа скорошна енергийна катастрофа

Forbes предрече на Европа скорошна енергийна катастрофа

За последните няколко седмици четири британски компании обявиха банкрут

Изследователската компания Cornwall Insight прогнозира, че замразяването на цените на енергията на рекордните 1277 британски лири от 1 октомври, ще трябва да бъде спряно и че цените ще нараснат значително още през пролетта на 2022-ра година. Освен ако не бъде измислен някакъв адекватен държавен спасителен план.

В противен случай експертите очакват таванът на енергийните цени да бъде увеличен с около 30%, до около 1660 лири. И наистина, ако цените на газа се повишат или останат на такива нива като сегашните, горната граница на цените ще бъде преразгледана на 1 април.

"Тъй като цените на газа и електроенергията на едро продължават да достигат нови рекорди, британският енергиен пазар е изправен пред нова нестабилност", коментира Крейг Лоури, който е старши консултант в Cornwall Insight.

Девет доставчици на Острова вече фалираха през последните седмици, след като се оказаха неспособни да изпълнят ценовите обещания в условията на скок на цените на газа на едро. Предполага се, че може да последват още. Засега изглежда, че всичко това просто няма как да не се отрази пряко на джоба на потребителите.

Високите цени на електроенергията заплашват възстановяването на икономиките в Европа

Високите цени на електроенергията заплашват възстановяването на икономиките в Европа

Все повече индустриални компании спират работа. Надеждите са за мека зима