Повишаващите се цени на енергийните продукти в Европа засягат не само потребителите, пише Oil Price. Ръстът започна да нанася удари и по индустрията, заплашвайки да дерайлира възстановяването на европейските икономики след пандемията, които са изправени пред намалена покупателна способност на потребителите, по-ниско производство и по-високи оперативни разходи.

Големите европейски корпорации - от химическите гиганти, през минния сектор до производителите на храните - казва, че свръхвисоките цени на природния газ и електричеството заплашват маржа им и карат някои от тях да свият дейността си. Някои вече са затворили заради рекордните цени на природния газ. Анализатори прогнозират, че през следващите седмици все повече ще спират временно дейност.

Рекордните цени на Стария континент повишават цените и на втечнения природен газ в Азия.

Необичайно ниските резерви, слабият вятър и рекордните цени на въглеродните кредити покачиха цените на газа на континента през последните седмици, а цените на електроенергията в най-големите икономики достигат рекордни стойности. Почти всеки ден цените на газа и електроенергията поскъпват до нови висини, създавайки натиск над правителствата насред появяващи се протести на гражданите срещу високите сметки.

Индустрията също страда. CF Industries, прозиводител на водородни и азотни продукти, съобщи тази седмица, че спира временно дейността си в производствените комплекси във Великобритания заради високите цени на природния газ. Не знаем кога ще подновим дейността си, казват от компанията.

Норвежката Yara, която е сред най-големите производители на амоняк в света, също свива дейност - с около 40%, съобщи компанията в петък. Германският производител на биоетанол CropEnergy съобщи, че оперативната печалба през второто тримесечие на фискалната ѝ година намалява наполовина като резултат от значително по-високите цени на суровините и скорошното поскъпване на енергията.

BASF, най-големият производител на химикали в Европа, както и Aurubis, която е начело по производство на мед, посочиха високите цени на енергията като значителна тежест.

Всичко това може да е само началото, особено ако предстоящата зима в Азия и Европа е по-студена от обичайното. Предупреждение дойде и от Goldman Sachs.

Забавяне на индустриалния сектор е последното нещо, от което Европа се нуждае в момента - точно сега, когато икономиките започнаха да се възстановяват от пандемията. Растящото търсене от Азия означава, че Европа може и да не успее да получи допълнителни количества втечнен природен газ. Спот цените в Азия са на рекордни нива за този период от годината, но купувачите не спират, опасявайки се от разширяващ се недостиг през зимата. "Азия е в паника заради лошата зима миналата година", обяснява Оган Косе, управляващ директор в Integrated Gas в Accenture.

Ютилити компаниите и индустрията в Европа - а вероятно и правителствата - се надяват на по-мека и ветровита зима. В противен случай недостигът на газ ще продължи поне до края на първото тримесечие на 2022 г.