Десетки от най-успешните предприемачи в технологичната индустрия обединиха усилията си, призовавайки президента Доналд Тръмп да запази програмата за защита за нелегалните имигранти.

Програмата, която бе въведена по време на управлението на Барак Обама, предпазва имигрантите от депортиране, ако са били доведени незаконно в САЩ като деца.

Очаква се Тръмп да обяви промени в програмата, тъй 10 генерални адвокати заплашиха да подадат жалба срещу нея, ако президентът не предприеме действия.

Изпълнителните директори на Apple, Google, Facebook, Microsoft и много други бизнес лидери дадоха силни аргументи за оставането на имигрантите.

"Всички получатели на този статут са израснали в Америка, регистрирани са от нашето правителство, преминали са през задълбочени проверки, усърдно се отплащат на общностите, които са ги приели, и плащат данъци върху доходите си", пише в съвместното им изявление.

"Икономиката ни ще изгуби 460.3 млрд. долара от брутния вътрешен продукт и 24.6 млрд. долара от социалноосигурителните и здравните вноски", ако тези хора изгубят защитата си и бъдат депортирани. Според предприемачите имигрантите са "жизненоважни за бъдещето на нашите компании и нашата икономика".

Писмото е публикувано на сайта на двупартийна организация, подкрепяна от Марк Зукърбърг и други висши мениджъри от технологичната индустрия. Десетки от тях са подписали писмото, включително изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела.

"Участниците в програмата предлагат широк набор от образователни и професионални знания, които им позволяват да допринесат по решаващ начин за работната сила на нацията ни", написа Надела в отделно изявление.

"Заставам редом до Мечтателите - младите хора, доведени в нашата страна от родителите си. Много от тях живеят тук, откакто се помнят. Мечтателите имат специална любов към тази страна, защото не приемат възможността да живеят тук като даденост", написа Зукърбърг във Facebook.

Светилата от Силициевата долина и изпълнителните директори на корпорациите все по-често се обръщат към Тръмп. Няколко висши мениджъри укориха президента за начина, по който се отнесе към бурните протести на националистите в Шарлотсвил.

Тръмп се колебаеше дали да подкрепи програмата за защита на имигрантите. Той заяви, че ще постъпи спрямо нея "със сърце" и е наясно, че дебатите ще бъдат "много, много трудни".