Британският премиер Борис Джонсън ще обяви днес дългоочакваният си план за реформа на социалното подпомагане. С нея обаче се очаква да бъде обявено и увеличение на данъците в размер на 10 милиарда паунда или 14 милиарда долара, пише агенция Bloomberg.

Подобно решение би означавало влизане в конфликт със собствената си Консервативна партия, в чиято програма за последните избори през 2019 година залегна точно обратната мярка.

Великобритания търси 1,7 милиона служители. Но няма кого да наеме

Великобритания търси 1,7 милиона служители. Но няма кого да наеме

Само за седмица в края на август са били отворени близо 200 000 позиции

В документа ясно се посочва още на първа страница, че "няма да увеличим размера на данъка на доходите, ДДС данъка и осигуровките". Според експерти обаче, предвидените промени в социалното подпомагане, както и натрупаните разходи за справянето с КОВИД-кризата ще струват поне еднопроцентно увеличение именно на тези данъци.

Самото правителство избягва отговори на въпроси, свързани с тези планове, но един от неговите членове - Надим Захави, заяви в тази връзка, че "ще трябва да бъдат взети тежки решения".

По всичко личи обаче, че Борис Джонсън ще трябва да наруши едно свое предизборно обещание с друго - да увеличи данъците за сметка на подобряването на социалните грижи - нещо, което той обеща в реч от началото на третата година от мандата си.