Британският премиер Борис Джонсън обяви, че подава оставка от поста, както и от ръководството на Консервативната партия.

В изявление пред "Даунинг Стрийт" 10 той каза, че "сега е ясна волята на парламентарната Консервативна партия, че трябва да има нов лидер на тази партия и следователно нов министър-председател", съобщи БНР.

"Причината да се боря толкова упорито през последните няколко дни, за да продължа да изпълнявам този мандат лично, не беше просто защото исках да го направя, а защото чувствах, че това е моя работа, мой дълг, мое задължение към вас", обясни Джонсън.

Той потвърди, че ще остане на поста, "докато не бъде избран нов лидер", за което в момента обаче няма ясен график.

Джонсън каза, че процесът по избор на новия лидер трябва да започне незабавно и той ще остане на поста, докато приемникът му не бъде назначен. Борис Джонсън призова своя наследник да намали данъците, за да насърчи растежа и да генерира повече приходи за хазната.

"Знам, че някои хора ще изпитат облекчение, а много от вас ще бъдат разочаровани. Искам да знаете колко съм опечален, че се отказвам от най-добрата работа в света", каза той, преди да благодари на съпругата и семейството си, както и на държавните служители.

Борис Джонсън каза, че се е опитал да се задържи на поста си, защото е искал да изпълни обещанията на партията на торите в нейния манифест от 2019 г.

"Но този манифест беше победен от "стадния инстинкт" на депутатите", каза той, признавайки, че никой никога не е бил "незаменим" като лидер.

Джонсън отбеляза, че е доволен, че Обединеното кралство е пренастроило отношенията си с ЕС и е върнало правомощията на страната да създава свои собствени закони.

"Опитах се да убедя колегите си, че би било ексцентрично да сменяме правителствата, когато постигаме толкова много и имаме толкова голям мандат и изоставаме само с няколко точки в социологическите проучвания. Съжалявам, че не успях в тези спорове и, разбира се, е болезнено да не мога сам да продължа с толкова много идеи и проекти", добави Борис Джонсън.

Новият британски финансов министър възнамерява  да отмени планираното вдигане на корпоративния данък

Новият британски финансов министър възнамерява да отмени планираното вдигане на корпоративния данък

Надим Захауи иска бързо да постави под контрол инфлацията