Новият британски финансов министър Надим Захауи заяви днес, че Великобритания трябва да постави инфлацията под контрол "възможно най-бързо", съобщи БНР.

В интервюта за Sky News и BBC Захауи казва, че "ще бъде разгледано всичко, няма нищо да бъде отхвърлено", като същевременно подчертава, че Великобритания е "една от най-конкурентните страни в света за инвестиции".

Министърът уверява, че ще разгледа начините, по които страната му може да остане "конкурентоспособна и динамична" с европейските си съседи и останалия свят.

Относно данъците новият финансов министър Захауи увери, че ще разгледа "всичко" по отношение на корпоративния данък с цел да направи Великобритания "колкото може да бъде конкурентоспособна".

Захауи отбеляза, че ще преразгледа плановете на британското правителство за повишаване на корпоративния данък от 19 на 25% от следващия април.

Пред Times Radio Захауи заяви, че може да отмени увеличението на корпоративния данък, планирано за пролетта. "Когато бордовете на фирмите инвестират, компаниите инвестират, те инвестират в дългосрочен план и сравняват ставките на корпоративния данък. Така че ще разгледам всичко".

Надим Захауи беше назначен на поста, след като снощи досегашният министър на финансите Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид подадоха оставки, заради несъгласие с провежданата от премиера Борси Джонсън политика.

Увеличението на данъците имаше за цел да събере 17 милиарда паунда годишно допълнително, за да се помогне за възстановяване на публичните финанси, след като правителството на Великобритания взе назаем стотици милиарди лири, по време на пандемията от Covid. Това беше частично компенсирано от "супер приспадане", предназначено да насърчи компаниите да увеличат своите капиталови инвестиции.