Американският президент Донадл Тръмп поднови заплахите си за въвеждането на 25% мита върху вноса на колите и нареди преглед на регулациите на Китай, свързани с тарифите, налагани върху американския внос на автомобили.

Коментарите му дойдоха малко след като американският лидер General Motors обяви, че затваря производства в Северна Америка и освобождава част от персонала си там.

В серия от постове в Twitter в сряда държавният глава посочи, че налозите на Щатите върху вноса на пикапи помага на американските производители да доминират на вътрешния пазар. Тръмп посочва, че ако такива мита са били въведени и върху вноса на автомобили това е щяло да предотврати затварянето на заводи на GM.

"Причината, поради която бизнесът на малките камиони се справя така добре в САЩ е, че от много години има 25-процентни тарифи върху пикапите, влизащи в страната", посочва Тръмп в социалната мрежа, цитиран от Bloomberg.

Въпросните мита са факт в Щатите още от 60-те години на миналия век, като те са в отговор на наложени от Германия такива върху вноса на птиче месо от Америка.

"Повече коли щяха да се произвеждат в САЩ, ако същите тарифи бяха наложени върху вноса на леки автомобили. GM нямаше да затварят своите заводи в Охайо, Мичиган и Мериленд", посочва още президентът.