В понеделник шефът на Бюрото за общи услуги Емили Мърфи е уведомила новоизбрания президент Джо Байдън, че кабинетът на Тръмп започва да му предоставя на разположение федерални ресурси за преминаването му в длъжност като следващия президент на САЩ. Писмото от Мърфи беше разкрито минути преди президентът Доналд Тръмп да публикува в Twitter, че одобрява този ход.

Писмото е първият ясен признак, че администрацията на Тръмп признава поражението на изборите. Но Тръмп все още отказва дефинитивно да отстъпи надпреварата на Байдън, който се очаква да спечели 306 електорални гласа срещу 232 за Тръмп.

Същевременно адвокатите от кампанията на Тръмп, включително бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, заведоха дела в много от ключовите щати, които помогнаха Байдън да излезе начело на изборите. Повечето искове обаче са отхвърлени.

Разследване: Организация на Джо Байдън откраднала милиони дарения за борба с рака

Разследване: Организация на Джо Байдън откраднала милиони дарения за борба с рака

Повечето от получените средства са източени като огромни заплати за екипа ѝ

Писмото на Мърфи дойде след поредица от неуспехи от страна на Тръмп да отмени прогнозирания резултат от изборите, включително поредната съдебна загуба в Пенсилвания и удостоверяването на общия брой гласове в Джорджия и Мичиган.

Мърфи казва в писмото си до Байдън, че се освобождават повече от 7 млн. долара федерално финансиране за прехода към встъпването му в длъжност. Екипът на Байдън вече набираше средства от дарения в деня на изборите за административния преход и почти постигна целите си.

"Днешното решение е важна стъпка, за да започнем да се справяме с предизвикателствата, пред които е изправена нацията ни, включително овладяването на пандемията и връщането на икономиката на прав път", се казва в изявление от екипа на Байдън. "Това решение е административното действие, с което започва процесът на смяна на администрациите на федералните агенции."

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Експерт: Джо Байдън ще срине златодобивната промишленост

Независимо кой спечели изборите обаче, цената на благородния метал ще нарасне

Според федералните закони, ръководителят на Бюрото за общи услуги има властта да освободи милиони долари, които се отделят за смяната на президентите. След като задържи тези средства в продължение на седмици, през които се прогнозираше, че Байдън ще победи Тръмп, агенция внезапно бе изтласкана в светлината на прожекторите.

Мърфи стана обект на критики и натиск както от обществеността, така и от законодателите, които настояваха тя да признае победата на Байдън и да позволи на екипа му да използва финансирането. В писмото до Байдън Мърфи защитава действията си и контрира критиците си, някои от които я обвиняват, че действа с политически мотиви.