През следващата година между САЩ и Китай може да започне търговска война, в която Пекин има по-големи шансове да победи. Това твърди професорът от хонконгския City University Джеймс Уан.

Разположението и балансът на силите в света сега е доста по-неопределено, отколкото през 20-ти век. Държави като Китай и Индия вече са в състояние и могат да създадат нови политически центрове на привличане. В същото време икономически и политически "парализи" са засегнали развития свят, като най-вероятният резултат от тези противоречия са търговските войни.

Това пише проф. Уан в своя месечен коментар за хедж-фонда Pine River China Fund, цитиран от агенция Bloomberg.

Но в случай на търговка война китайската страна и икономика ще се окажат в по-добра позиция от американските, доколкото те имат възможността и свободата да се разпореждат с държавните ресурси, за да помогнат на своите компании и износители.

От друга страна частните китайските компании ще бъдат по-уязвими от държавните предприятия, защото последните имат по-силни позиции и политическо влияние върху властите в Пекин, смята експертът.

По време на предизборната си кампания Доналд Тръмп заплаши да обяви Китай за валутен манипулатор и се закани да вдигне търговските мита и тарифи за внасяната от азиатската страна продукция до 45%от стойността на стоките.

Според оценка на инвестиционната банка Goldman Sachs Group, ако САЩ наистина въведат санкциониращи тарифи, през следващата година БВП на Китай може да спадне с 3 процента. Но това, освен рязкото понижение на икономическите показатели на Китай, ще нанесе големи щети на световната икономика.

Под удари ще се окажат стоките, които китайските вносители произвеждат например за търговските вериги от типа на Walmart, в това число облекло, обувки, мебели текстил.

Що се отнася до компютърно и телекомуникационното оборудване, последствията от такива мерки ще бъдат по-малки, защото освен Китай доставчици на такива стои са американски и други големи световни производители, отбелязва Уан.

В отговор на американските мерки, Китай може например да отмени поръчките за самолети Boeing, да ограничи вноса на автомобили и селскостопанска продукция от САЩ.

Потенциалната търговска война може да предизвика инфлация и да намали вътрешното потребление, отбелязва експертът.