Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини държавите, притежаващи ядрено оръжие, че "заплашват света" и критикува оттеглянето на САЩ от ядрената сделка с Иран.

"Тези, които имат повече от 15 000 ядрени бойни глави, в момента заплашват света", заяви Ердоган, цитирайки приблизителния брой на бойните глави в света, повечето от които се държат от САЩ и Русия.

"Защо страни с ядрени бойни глави представляват заплаха за тях?", попита риторично президентът, очевидно визирайки Иран.

"Ако трябва да бъдем справедливи, да покажем справедлив подход, тогава страните с ядрени оръжия, които изобразяват атомните електроцентрали като заплахи, нямат доверие в международната общност", каза той по време на религиозно събитие.

Ердоган каза, че Близкият изток трябва да бъде очистен от всички ядрени оръжия, очевидно визирайки Израел, смятан за единствената държава в региона, която притежава такива.

САЩ се изтегли от ядреното споразумение с Иран, засилвайки допълнително напрежението в Близкия изток.

Вашингтон ще наложи нови ограничения на ислямската република и изисква от Техеран допълнителни действия като изтегляне от Сирия. Иран отговори, че действията на САЩ целят смяна на властта в страната.

Франция, Германия и Великобритания не подкрепят Вашингтон и се опитват да спасят ядрената сделка с Техеран.

"Колкото до Турция, ние не приемаме повторно възпламеняване на въпросите, включително ядрената сделка в Иран, които вече са разрешени. Смятаме решението на останалите държави, които поддържат своята лоялност към споразумението, в противоречие с американската администрация, за много положително", заяви Ердоган.