Европа се готви да затегне контрола над чуждестранните инвестици - знак, че Старият континент се опасява все повече от усилията на Китай да се превърне в доминираща световна сила, разказва Bloomberg.

Проучване на изданието в 28-те страни-членки на Европейския съюз показва, че поне 15 от правителствата активно или по-мълчаливо подкрепят чернова на ново законодателство, което ще създаде мониторинг върху инвестициите, идващи извън блока.

Резултатите показват, че Европа се събужда за рисковете, а не само за ползите от инвестициите, идващи предимно от Поднебесната империя. Изчисления показват, че през последното десетилетие Китай е инвестирала поне 318 милиарда долара в Европа (макар реалните цифри да са дори далеч над тази) в разнообразни проекти - от важна инфраструктура до високотехнологични компании. Вложенията надминават тези в САЩ за същия период.

Ходът на Европа отразява дилемата на правителствата по света, които се борят с нарастващото влияние на Китай. САЩ, Япония и Австралия има строги мониторингови програми.

Италия е сред държавите, които активно лобират за по-строг контрол, "защото вярваме, че търговията трябва да бъде честна, а инвестициите - продуктивни", казва Сандро Гоци, министър по европейските въпроси. "Трябва да преценим дали инвестициите от страни, които не са членки на ЕС, целят единствено правенето на бизнес, дали насърчават растеж и създават работни места в Европа, или целта им е просто да придобият и отнемат ноу-хауто на нашите компании извън континента".

Предложението на ЕС е да бъде създадена база данни на предходни чуждестранни инвестиции и механизъм, който да предупреждава за бъдещи, оставяйки възможността националните правителства да решават дали да ги одобряват, или не.

За България предложението "е един от нашите приоритети в търговското законодателство", заявява Министерството на икономиката.

Миналата година, когато ЕС за първи път представи подобна идея, Китай призова блока да спазва правилата на Световната търговска организация и да избягва политики, които създават дискриминация. Пекин посочи още, че инфраструктурната ѝ програма "Един пояс. Един път" носи ползи за всички.

Проучването показва разделение сред правителствата, като страни като Финландия настоява, че блокът не трябва да се поддава на протекционистки мерки, а други като Малта зоват, че малките икономики трябва да останат отворени за инвестиции. Великобритания и Чехия подчертава, че всички ограничения трябва да бъдат въвеждани на национално ниво. И все пак всички приветстват дебата.

Световните амбиции на Китай, включително желанието да доминират в областта на изкуствения интелект, притесняват Берлин и Париж: канцлерът Ангела Меркел и президентът Еманюел Макрон направиха Китай свой приоритет. Макрон обеща, че ще търси повече координация с Германия по темата, а самата Меркел смята да пътува до Пекин тази година.