Последните парламентарни избори у нас показват ясно, че съставянето на ново правителство може и да се окаже мисия невъзможна. Или поне ще е доста трудна задача и ще отнеме дълго време. Не е малка вероятността и да има нови избори.

Според Financial Times забавянето на ново българско правителство "може да осуети плановете на България да влезе в Еврозоната през 2024 г." Британското икономическото издание допълва, че по-дългата липса на нов кабинет може да попречи на страната ни да влезе в Шенген, както и да получи транш от възстановителния фонд на ЕС.

Ананиев: България влиза в еврозоната през 2024-а

Ананиев: България влиза в еврозоната през 2024-а

Подготвя се Национален план за въвеждане на еврото

Още чуждестранни медии за изборите у нас

През изминалата седмица германският вестник Süddeutsche Zeitung нарече в свой коментар премиерът Бойко Борисов "виртуоз в изкуството на оцеляването".

Изданието Politico отбелязва, че българският министър-председател го чака борба за политическо оцеляване.

"Бившият пожарникар и бодигард е с най-голямата партия, но с малки шансове да формира стабилна коалиция", пише американската медия, която обаче подчертава, че "Борисов е хитър политически играч, който няма да си тръгне тихомълком".

Подготовката на България за еврозоната дисциплинира банковия сектор

Подготовката на България за еврозоната дисциплинира банковия сектор

Приемането на еврото ще ускори реалната конвергенция на българската икономика и ще има ключов принос за растежа и благосъстоянието в страната, според управителя на БНБ

Престижният френският вестник Le Monde коментира, че "партията на Бойко Борисов е първа, но много далеч от мнозинство, а протестните и антикорупционни партии постигат изненадващ пробив."

Според германския Spiegel съставянето на ново правителство определено няма да е лесно.

"Това може да затрудни България да използва ефективно своя дял възстановителния фонд на ЕС, за да подкрепи пострадалата от пандемията си икономика",пише изданието.

Възстановителният фонд на ЕС е в размер на 750 млрд. евро. България разчита на 15 милиарда. 

Каква икономика ни очаква след изборите: Пълният анализ на водещите предизборни платформи

Каква икономика ни очаква след изборите: Пълният анализ на водещите предизборни платформи

И как мерките на всяка партия ще се отразят върху икономиката