Немската индустрия за производство на видеоигри ще започне 2020 г. по много добър начин, след като централното правителство одобри отпускането на финансиране в размер от 50 млн. евро за финансиране на местните гейм студия, предаде Gamesindustry.

Финансовият комитет към Бундестага е приел това перо в бюджета за догодина "и за следващите години", а целта на управляващите е да се подпомогне местната индустрия за разработване на видеоигри и да понижи "значителните ѝ конкурентни недостатъци".

Netflix направи крачка към индустрията на видео игри

Netflix направи крачка към индустрията на видео игри

Компанията ще стартира видео игра, базирана на свой хитов сериал

Властите са дали за пример Франция, Великобритания и Канада, които вече осигуряват държавно финансиране за гейминг индустрията. Същевременно в Германия разходите за разработване на видеоигри са с около 30% по-високи, отколкото в цитираните държави.

В резултат на това, местната индустрия се сви през последните години се сви, въпреки растежа на пазара като цяло. Според немското издание Game от всички 100 евро, похарчени за видеоигри в страната, само 4,3 евро отиват към местни разработчици.

Самото финансиране ще бъде осигурено от министерството на транспорта и дигиталната инфраструктура. Институцията вече е получила почти 400 предложения за проекти, в които да вложи средства.

Шведската Stillfront Group купува българския разработчик на игри "Империя Онлайн"

Сделка за €10 милиона: Шведска компания купува българския разработчик на игри "Империя Онлайн"

Новият собственик на фирмата е с пазарна капитализация от над 4 милиарда долара

"Осигуряването на това финансиране е очевиден знак, че Германия е гейминг дестинация", коментира производственият директор на Game Феликс Фалк. "Финансовият комитет на Бундестага осигурява важната сигурност пред планирането на студията като фиксира бюджета за следващите години."

По думите на Фалк така наистина страната може да се превърне в по-важен играч на международния пазар на разработването на видеоигри. Следващото, което местните компании ще очакват, ще е директивата за осигуряване на финансиране от Европейския съюз.