Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, който е на официално посещение в България, изрази надежда интерконекторната газова връзка с България да бъде готова до месеци.

На съвместната пресконференция в София българският министър-председател Кирил Петков посочи, че е коментирана възможността за по-сериозно сътрудничество между двете страни при вноса и износа на електроенергия.

Разликата в пиковото потребление на електроенергия в България и Гърция може да се използва за балансиране на системите в двете държави, анонсира премиерът Кирил Петков.

"Факт е, че в Гърция пикът е през лятото, през деня, докато в България е през зимата, вечер. Това означава, че има синергии, които заедно можем да оптимизираме", каза Петков.

Двете делегации са обсъдили възможностите за по-бързо завършване на газовата връзка между двете стрени, по възможност до месеци, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Той също изтъкна важността на търговията с електроенергия. "Както каза премиерът Петков, има много възможности за развитие на сътрудничеството при енергийните системи. Европейският съюз също инвестира много в това сътрудничество, най-вече в областта за внос и износ на електроенергия", каза Мицотакис.

Нова газова връзка в ЕС удря по цените на Газпром

Нова газова връзка в ЕС удря по цените на Газпром

Интерконекторът между Финландия и Естония отслабва позицията на руската компания в Балтика

Гръцкият премиер акцентира и върху въпроса, страните от Западните Балкани, най-вече с фокус върху Република Северна Македония и Албания, да вървят по европейския път. Мицотакис изрази надежда и отношенията между Европейския съюз и Турция да се нормализират.