Насред криза, описвана от икономисти като най-тежката от Втората световна война, Министерският съвет тихомълком е разрешил харч в размер на 1 млрд. лв. от държавния бюджет, пише "Капитал". Решението е взето на закрито заседание след края на редовното и съобщение за него от правителствената пресслужба липсва.

С него се позволява на ведомството на Красимир Каракачанов да похарчи огромната сума за два модулни патрулни кораба. Договорът е с германската компания Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG и по информация на бизнес изданието ще бъде подписан през следващата седмица. Първоначалното решение за придобиването им бе взето още през 2018 г., когато икономическата ситуация бе по-различна.

Нарушения

В писмо до медиите вчера адвокат Методи Г. Методиев, представящ се като пълномощник на италианската държавна корабостроителница Fincantieri, която също е участвала, твърди, че в процедурата е имало "много сериозни и груби нарушения". По думите му, офертата на италианската компания е "оценена с най-много точки по всички показатели: технически параметри, индустриално сътрудничество с местната индустрия и цена". Но въпреки това тя не е била избрана за изпълнител. Fincantieri завежда и дело във ВАС, но съдът отказва да го разгледа. Източници на изданието казват, че причината компанията да не бъде избрана се крие в предложената цена, която надхвърляла с 300 млн. лв. бюджета.

И самолети

В същото време властта има желание да придобие още осем изтребителя от американската компания Lockheed Martin. Засега не е ясна цената, която данъкоплатците ще платят за тях, но можем да предположим по предходната сделка, че относно става въпрос за колосалните 2 млрд. лв.

Правителството се готви да похарчи още милиарди за изтребители, въпреки кризата

Правителството се готви да похарчи още милиарди за изтребители, въпреки кризата

Премиерът Борисов изтъкна, че иска да се купят още 8 F-16 Block 70, а от Министерството на отбраната вече са поискали цени и на друга техника