Дарения в размер на 145 млн. долара за кандидат-президентската кампания на Джо Байдън са "тъмни пари", т.е. техният произход остава неизвестен, предаде Zero Hedge, позовавайки се на Bloomberg. Интересното е, че именно Демократическата партия е яростен опонент на подобен вид финансиране на политическите кампании.

Всъщност по време на кампанията си Байдън призоваваше на някои видове нестопански организации да бъде забранено да подпомагат кандидатите с дарения и всички помощи в размер на над 10 хил. долара да бъдат вписвани в регистър към Федералната изборна комисия. Все пак това не му е попречило почти 10% от получените от самия него суми да са с непубличен произход.

"Демократите казаха, че искат да забранят "тъмните пари" като средство за покваряване на изборите, тъй като позволяват на поддръжниците да помагат на кандидатите без регулация. Все пак в своя опит да победят Тръмп, те прегърнаха идеята", изтъкват от Bloomberg.

Освен това "тъмните пари" в кампанията на Джо Байдън са над пет пъти по-големи от тези на опонента му Доналд Тръмп, който е получил 28,4 млн. долара. Освен това те подобряват предишния рекорд на неизвестните суми, поставен от републиканския кандидат Мит Ромни през 2012 г., който тогава получи 113 млн. долара.

Сред фондовете, участващи в подобни дарения, е Priorities USA Action Fund, който беше предпочитаната от Байдън институция за дарения. Тя го е подкрепила с общо 26 млн. долара. "Нямаше да се разоръжим срещу Тръмп и десните сили, които го подпомагат", каза в изявление председателят на Priorties USA Гай Сесил.

Друг фонд на "тъмните пари" е Future Forward PAC, който е похарчил 104 млн. долара в подкрепа на Байдън. Част от сумите, които организацията е получила, са светли. Например известно е, че 46,9 млн. долара идват от съоснователя на Facebook Дъстин Московиц, 3 млн. долара са дарени от главния изпълнителен директор на Twilio Джеф Лоусън, а 2,6 млн. долара идват от Ерик Шмид от Alphabet. Други 61 млн. долара обаче идват от Future Forward USA Action, чиито източници са неизвестни.

Фондът Sixteen Thirty Fund е дарил още 55 млн. долара на Демократите, като сред рецепиентите им са именно Priorities USA Action Fund и Future Forward PAC, изтъкват и от Bloomberg. Това е значително по-голяма сума от дарената от институцията през 2018 г.

Интересно е, че изданието на Майкъл Блумбърг, самият който за кратко беше кандидат на Демократическата партия, изтъква, че сенчестото финансиране на Байдън е сред факторите, които вкарват прът в спиците на партията в идеята ѝ да "реформира системата".