Китай ще удвои усилията си в създаването на нови работни места и ще започне да промотира предприемачеството. Правителството на Поднебесната империя е под натиск да намери работа за милиони безработни и за новозавършилите образованието си студенти.

Държавата ще трябва да създаде работни места за 9,7 милиона души, регистрирани като безработни и за 8,2 милиона доскорошни студенти, както и за работниците, които са загубили позициите си заради намаляването на капацитета на индустрията.

Градската безработица в Китай намаля до 3,9 процента през миналата година и остава стабилна въпреки забавящия се икономически растеж. Според много анализаторите обаче официалните данни, които идват от Пекин, са недостоверен източник, защото мерят само заетостта в градските райони.

Властите се надяват на "новите двигатели на растеж", като технологичния сектор и услугите да подкрепят създаването на работни места. Китай ще създаде и законодателна рамка, която да подкрепи новите сектори като дигиталната икономика, big data, изкуствен интелект и други. Копирайки успешни примери от други държави, Пекин ще промени и законите за частните фирми, за да ускори растежа им.