Обменният курс на китайската валута в петък продължи да се понижава за седми работен ден, слизайки още повече от психологическата граница от 7 юана за долар.

Китайската централна банка днес определи референтен курс с 93 базисни пункта по-нисък от вчера - 7,0136 юана за един долар. По този начин обнови минималната стойност на китайската валута за последните 11 години - от 3 април 2008 година.

Пекин даде сигнал, че ще продължи да отслабва юана

Пекин даде сигнал, че ще продължи да отслабва юана

Определеният от централната банка обменен курс е най-ниският от април 2008 г. насам

В четвъртък банката за първи път след финансовата криза от 2008 г. определи обменен курс на националната валута под 7 юана за долара на ниво 7,0039 юана за един долар. Така бе пробита важна психологическа граница за разменното съотношение между паричните единици на двете най-големи икономики в света.

Китайските икономисти преразглеждат консенсусната прогноза за средната стойността на валутата до края на тази година. Ако преди оценката бе за курс 6,86 юана за долар, сега тя бе понижена до 6,93 юана за едни долара.

Падането на юана се случва на фона на ескалацията на търговските конфликти между САЩ и Китай. Преди седмица доналд Тръмп заплаши да въведе от 1 септември мита от 10% върху китайски вносни стоки за 300 млрд. долара. Практически върху цялата част на незасегнатия от новите мита китайски импорт в САЩ.

Тръмп обвини Китай в манипулация на валутата, пазарите тръгнаха надолу

Тръмп обвини Китай в манипулация на валутата, пазарите тръгнаха надолу

Dow Jones Industrial Average падна с 500 пункта, или 1,88%

В същото време Министерството на финансите на САЩ обяви Китай за страна валутен манипулатор.

Това предвижда процедура на обръщане за реакция към Международния валутен фонд, нещо което не се е прилагало от 1994 година. Китайската народна банка отрече обвиненията и нарече тези действия на САЩ "едностранен акт на протекционизъм".