Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай в манипулация на обменния курс на валутата, след като юанът пропадна до нива, невиждани от 2008 г.

Китайската валута премина нивото от седем за долар за първи път от 11 години - ход, който изненада трейдърите, тъй като обикновено Пекин подкрепя валутат си. Според Тръмп, това е "манипулация", която "значително ще отслаби Китай".

Ходът на Пекин дойде само дни, след като Тръмп заплаши с нови мита върху внос от Поднебесната империя на стойност $300 милиарда и така сложи край на временното примирие.

Според Министерство на финансите на САЩ промяната на курса на юана ще доведе до "нечестно предимство в международната търговия", тъй като ще направи китайския износ по-евтин.

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки

Пазарите са в червено

Акциите записаха загуби в понеделник заради новия епизод от войната между двете най-големи икономики. Dow Jones Industrial Average падна с 500 пункта, или 1,88%. S&P 500 изтри 1,97%, а Nasdaq Composite - 2,52%.

В Европа британският FTSE 100 загуби 1,98%, германският DAX - 1,38%, а широкият Stoxx 600 - 1,74%.

Опасявайки се от случващото се, инвеститорите се насочиха към облигации. Доходността по 10-годишния германски дълг достигна ново дъно, а еквивалентният американски дълг падна до 1,722% от 1,864% в петък.