След като повече от година си даваше вид, че се опитва да се помири с президента на САЩ Доналд Тръмп, Китай днес даде сигнал, че е готова да играе грубо, пише Bloomberg.

Пекин остави валутата си да се срине до най-ниското си ниво от над десетилетие и нареди на държавните компании да прекратят вноса на земеделски продукти от САЩ. Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки от Китай.

Предприетата от Пекин тактика обаче ще помогне и на Тръмп, като даде потвърждение за две от най-острите критики: че Китай нечестно държи юанът евтин, за да помогне на износителите, както и че не спазва обещанието си да купува повече земеделки стоки от САЩ, както обеща през юни.

Инвеститорите отговориха бързо с разпродажба на азиатски акции и валути от развиващите се страни, като ги замениха със сигурни активи, включително японска йена, американски дълг и злато.

"Това е сред най-лошите сценарии. Първо разпродажба на пазарите, а след това Тръмп ще се събуди и всичко това ще стане далеч по-лошо", коментира Майкъл Еври, директор за Азия в Rabobank.

Индексът MSCI Asia Pacific се запъти към най-големия си спад от март насам, като акциите паднаха с над 2 процента на пазарите от Токио до Хонконг и Сеул. Пазарът в Шанхай падна с по-малко на фона на спекулации, че свързаните с държавата фондове ще го подкрепят.

Юанът падна с 1,3 процента до 7,0292 за долар. Офшорният юана потъна с до 1,9 процента до рекордно дъно.

Вносът на земеделски продукти от САЩ е още едно оръжие в ръцете на Пекин. Държавните компании ще спрат покупките и ще чакат второ нареждане, казват източници на изданието.

Тръмп многократно се оплаква, че Китай не прави "огромни поръчки", за които той твърди, че президентът Си Дзинпин е обещал през юни.

"Китай се отказва от по-меката дипломатическа стратегия и не иска вече да бъде боксова круша за Тръмп. Заплахата за мита се обръщат срещу Тръмп и ще създадат пълномащабна търговска война", казва Чуа Хак Бин, икономист в Maybank Kim Eng Research Pte.

Над 50 чуждестранни и местни компании местят производството си от Китай заради митата

Над 50 чуждестранни и местни компании местят производството си от Китай заради митата

Сред тях са Apple, Nintendo и Dell