Над 50 мултинационални компании местят производството си от Китай в резултат на търговската война със САЩ. Сред тях са лидери, като Apple, Nintendo и Dell, твърди японският Nikkei Asian, цитиран от CNBC.

Според информацията производителите на персонални компютри HP и Dell може да преместят 30% от своето производство на друго място в Югоизточна Азия. Apple планира това да се случи с между 15 и 30% от продукцията ѝ, която вероятно вече ще бъде в Индия.

Японската Nintendo от своя страна също се отказва от китайския пазар и се насочва към Виетнам, твърди Nikkei.

От медията посочват, че не само чуждестранни компании са взели подобно решение. Китайският производител на електроника TCL също ще затвори завода си за телевизори в родината си и ще отвори такъв във Виетнам. Sailun Tire, която прави гуми за автомобили, ще се премести в Тайланд.

Действията на компаниите идват след като конфликтът между Вашингтон и Пекин доведе до налагането на 25-процентни мита върху китайски внос за 200 милиарда долара. Засега планът на президента Доналд Тръмп за въвеждане на тарифи върху импорт за още 325 милиарда долара е в застой.