Световните цени на индустриалните метали записаха спад в началото на седмицата, след като китайските регулатори предупредиха компаниите от сектора в страната да предприемат мерки за ограничаване на поскъпването им.

Китайската национална комисия по реформи и развитие настоява фирмите да поддържат "нормално ниво на поръчките", пише BBC. Тази стъпка идва след като цените на металите поскъпнаха значително през последните месеци в резултат на нарасналата активност на водещите икономики.

Сред тези, чиято стойност достигна най-сериозен пик, бяха медта и алуминият.

Медта счупи ценови рекорд от 2011 година

Медта счупи ценови рекорд от 2011 година

По-евтиният долар прави стоките, включително металите, по-достъпни за търговците

По време на търговията на лондонската борса в понеделник медта поевтиня с 1,6% до 9881 долара за метричен тон, а алуминият - с 1,09% до 2370 долара на метричен тон.

Според информацията в китайски медии, регулаторът е провел срещи с големите компании в индустрията заради "продължаващото и драстично поскъпване на суровините".

Търговците на суровини следят пазара с повишено внимание и след като от Белия дом обявиха в петък, че ще намалят готвените мащабни инвестиции в нова инфраструктура от 2,25 трилиона долара до 1,7 трилиона долара.

Това беше заложено в мащабния план на американските власти за модернизиране на пътища, мостове и друга инфраструктура в страната.

Влизат ли в нов суперцикъл индустриалните метали?

Влизат ли в нов суперцикъл индустриалните метали?

Рядкото явление е наблюдавано едва шест пъти през последните 227 г.