Изминалата година бе изключително добра за суровините като цяло. Стоковият индекс на Bloomberg, следящ представянето на ключовите суровини, се повиши с 10% през последното тримесечие на 2020 г. Но според много анализатори настоящата 2021 може да е годината, в която наистина започва да се проявява трайният ръст в цените.

Традиционно суперциклите на ръст на суровините са относително рядко явление. Ставали сме свидетели на общо шест цикъла за последните 227 години, според данни на Saxo Bank.

И когато се появат, суперциклите се движат от една и съща лесна за проследяване динамика: Първоначалното пренасищане на пазара води до намаляване на цените. Производителите противодействат, като спират да проучват и да правят иновации. Предлагането изостава от търсенето. Запасите намаляват и цените се покачват.

Ключовото нещо, което инвеститорите трябва да отбележат, е, че щом събитията са в ход, покачването на цените има тенденция да продължава известно време поради факта, че отнема много повече от пет години, за да бъде пусната в експлоатация нова мина.

Как стоят нещата в момента?

Недостигът на предлагане скоро ще удари нова вълна от търсене. В краткосрочен план има задържано търсене, което ще бъде освободено, когато излезем от блокирането, свързано с пандемията и продължим по нормалния път.

Но в новата динамика на търсенето има нещо повече от това. В ерата след Covid-19 изглежда, че никой няма да се тревожи много за фискалната предпазливост. Вместо това, всички шансове правителството да продължава да пълни джобовете на хората са големи; безкрайните обещания за зелена трансформация и инфраструктурна революция също ще окажат позитивно въздействие; и най-важното е, че правителствата ще отдават приоритет на високите нива на заетост пред ниските нива на инфлация.

Всичко това е прекрасно за индустриални метали и особено чудесно за всякакви материали, които са в основата на зелената трансформация. Например, няма заместване на медта при електрификацията. Колкото повече мислите за зелена енергия, толкова повече имате нужда от кафяви метал.

Междувременно, само защото по-голямата част от дискусията около инфраструктурата е за чиста енергия, не означава, че петролът няма да се облагодетелства от суперцикъла. И макар изкопаемите горива да се очаква да бъдат разчистени през идните десетилетия - може би началото на този процес бе поставен твърде рано.

За онези, които твърдят, че след толкова дълго блокиране нашите поведенчески промени ще са станали толкова вкоренени, че ще пътуваме до офисите си по-малко и ще ползваме по-малко почивки, може да се даде пример от резервациите за круизи. Carnival, един от най-големите криузни оператори, казва, че резервациите за 2022 г. вече изпреварват тези за 2019 г.

Съберете всичко, казват анализаторите на Saxo, и това ще бъде годината, в която "разказът за по-екологично подкрепено правителство трансформация на социалната парадигма отговаря на реалността на твърде малко предлагане, неадекватна инфраструктура и бизнес свят, който е толкова зает да мисли за цифровото, че забрави физическия свят".

Страхотните продукти не просто трябва да бъдат приветствани в социалните медии, те трябва да бъдат произведени, изпратени и доставени. Това се нуждае от реални стоки. Новият бичи суперцикъл при суровините стартира миналата година, смятате експертите на банката.

И така, как да инвестирате?

Първото нещо, което трябва да се отбележи, е, че ако сте индексен инвеститор в Обединеното кралство, вече сте доста изложени на миньори и петролни компании: това е една от причините, поради които пазарът на Обединеното кралство се представя слабо.

Има разнообразие от добри евтини фондове, търгувани на борса. За злато има iShares Physical Gold например, а за сребро iShares Silver Trust ETF. В противен случай за златен и сребърен фонд погледнете Merian Gold и Silver Fund.

Инвеститорите не бива да забравят, че не трябва да притежавате само един сребърен залог, защото това е високорисков сектор, в който диверсификацията е абсолютно необходима. Но една от най-големите компании за добив на сребро е канадската Pan American Silver, отличаваща се с добро управление и растеж.

По отношение на медта, един по-малък миньор, включен в списъка на Обединеното кралство, е Atalaya, който притежава бивша мина на Rio Tinto в Андалусия. Това е, казва д-р Пол Журдан от Amati, добре управлявана компания, която има много място за изследване около неговата активна работа.

Ако предпочитате по-голяма единична минодобивна компания, може би трябва да помислете за Rio Tinto - който Чарлз Паулдън, управител на инвестиционния тръст на Monks (обикновено известен със своите технологични пристрастия) добавя към портфолиото си. Той очаква печалбите и паричните потоци да бъдат много силни по време на 7-10-годишна стеснена ситуация с предлагането.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на фондовите пазари