Руският енергиен министър Александър Новак приветства встъпването в длъжност на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп с надеждата, че диалогът между Москва и Вашингтон в енергийната сфера ще бъде възобновен.

"Много се радваме, че енергийните въпроси са на първо място в програмата на новата администрация", коментира той в интервю за CNBC във Виена.

"Вярваме, че за индустрията като цяло това е добра новина, тъй като в нея има нужда от развитие и фактът, че най-голямата икономика ще направи крачка към това, е позитивно за целия сектор", казва още Новак.

Енергийният министър също така приветства избирането на бившия шеф на Exxon Рекс Тилърсън за главен секретар на Щатите.

Александър Новак не дава оценка на това как плановете на Тръмп ще се отразят върху цената на петрола. По неговите думи обаче черното злато ще се търгува на ниво около 50-60 долара за барел през следващите 12 месеца.

На въпрос дали Доналд Тръмп ще донесе нещо добро за Русия, той коментира: "Смятам, че можем да се надяваме отношенията да се подобрят".

Новак посочва още, че санкциите на Запада срещу Москва са в ущърб на руските и на чуждестранните лидери в петролната индустрия, включително за Exxon, Total, British Petroleum и Statoil.

През уикенда от Кремъл обявиха, че работят върху организирането на среща между руския президент Владимир Путин и Доналд Тръмп.

"Това няма да се случи в рамките на седмици. Да се надяваме обаче, че ще се случи в следващите месеци", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.