Предложението на ГЕРБ за министър на финансите в проекта за нов кабинет, е Маринела Петрова. Тя е завършила е магистратура в УНСС и СУ "Климент Охридски". Притежава следдипломни квалификации в областта на макроикономиката, икономическите и фискалните политики (в Австрия, Обединеното кралство, Япония, Нидерландия, САЩ), в т. ч. тяхната координация в ЕС и еврозоната.

Мариела Петрова започва е кариерата си преди 30 години в Агенцията за икономическо програмиране и развитие към Министерски съвет, от най-ниската експертна позиция. Има над 20 години опит на ръководна позиция в държавната администрация.

Била е заместник - министър на финансите в три правителства, едно от които - служебно. Ръководила е екипа на Министерството на финансите по време на българското председателство на Европейския съюз, както и при преговорите за ERM2.

Понастоящем Петрова е председател на Управителния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) - за първи път българин и за втори път жена, избрана от акционерите на тази позиция. Член е на Съвета на директорите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).