Германският канцлер Ангела Меркел обеща широк кръг от реформи на Европейския съюз, а не само на еврозоната, както се говореше досега.

"Реформите, от които се нуждае Европа, надхвърлят проблемите на икономическия и валутен съюз", категорична бе Меркел. Въпросите, включващи обща система за предоставяне на убежище, съгласувана външна политика на ЕС и общи инициативи за сигурност са "равни колони на един и същ проект: силна Европа, обвързана с ценности", смята германският канцлер.

Сложната коалиция, ръководена от Меркел, е решена да въведе редица важни икономически промени в ЕС като завършване на банковия съюз. Тя предупреди колегите си, че превръщането на Европейския стабилизационен механизъм, създаден за да помага на закъсали държави, в подобие на Европейски валутен фонд ще наложи промяна в учредителните договори, която всяка държава-членка ще трябва да ратифицира.

Меркел подготвя обща позиция с френския президент Еманюел Макрон за набор от предложения за реформи на ЕС, които трябва да представят до юни.

Меркел може да склони за общ бюджет и финансов министър на еврозоната

Меркел може да склони за общ бюджет и финансов министър на еврозоната

Идеята е на френския президент

Ролята на Бундестага

Поради настоящата формула на управление на Германия, важна роля в процеса ще има германският Бундестаг. Той "не само ще участва интензивно, но и ще оформи" преговорите, обеща ръководителят на парламентарната канцелария на Меркел Фолкер Каудер.

По отношение на банковия съюз, например, застраховката на депозитите може да бъде обсъждана само когато държавите-членки намалят риска при кредиторите си

Но не всички в Германия са толкова ентусиазирани от идеите на канцлера. Лидерът на социалдемократите Андреа Налес критикува "червените линии", поставени от правителството, които надхвърлят коалиционното споразумение между консерватори и социалисти, твърдейки, че това е "неприемливо".

Социалдемократите, водени доскоро от бившия президент на Европейския парламент Мартин Шулц, са по-склонни да подкрепят реформа на еврото, докато много от съпартийците на Меркел се опасяват, че Германия ще бъде оставена да поеме задълженията на финансово по-разточителните държави в еврозоната.

Канцлерът се стреми да се съсредоточи върху по-голямата европейска картина, като се позовава например на идеите на Макрон за стратегия за изкуствен интелект.

"За мен, извън тези въпроси относно финансовата ориентация и бюджета за еврото, е важно да останем конкурентоспособни. Това съвпада с моето убеждение, че се нуждаем от съвместни действия, че трябва да работим заедно в Европа и се нуждаем от повече темпо", заяви Меркел.