Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица заяви, че ще поиска от парламента на страната да въведе извънредно положение заради недостига на природен газ, съобщи Прайм ТАСС.

"Газпром" удължи на 1 октомври договора с Молдова за доставка на синьо гориво с един месец. При това цената на природния газ беше повишена до 790 долар за 1000 куб. метра.

Компанията "Молдовгаз" обяви на 6 октомври, че потреблението на природен газ в страната временно надвишава доставките на гориво от Руската федерация. Което от своя страна, може да доведе до проблеми с доставките на електроенергия.

В Молдова вече е въведен режим "тревога" заради ситуацията в газовия сектор, което може да се счита за подготвителна стъпка към обявяване на извънредно положение.

Ръководството на страната възнамерява да започне преговори за закупуване на газ от съседните страни Румъния и Украйна.

"Ще свикаме заседание на Комисията по извънредни ситуации, а тя ще вземе решение да поиска от парламента да обяви извънредно положение. Веднага след това ще се проведе заседание на парламента, на което аз лично ще отида, за да поискам от името на правителството въвеждане на извънредно положение", каза министър-председателят на Молдова.

Молдова продължава с поръчките на руски газ през Украйна

Молдова продължава с поръчките на руски газ през Украйна

Споразумението е за срок от пет години

Наталия Гаврилица смята, че това е "техническо" решение. То ще позволи незабавно закупуване на допълнителен газ от алтернативни източници. Гаврилица посочи, че недостигът на газ не позволява да се поддържа необходимото налягане в газопровода, затова властите са решили да закупят недостигащия обем газ.

На свой ред зам.-председателят на парламента Михай Попшой увери, че депутатите са готови да се съберат на заседание още днес и да подкрепят предложението на правителството.