Молдова ще продължи да получава руски природен газ през Украйна от януари 2020 година. Новината идва, след като Москва и Киев постигнаха споразумение за транзит на газ, заяви президентът на Молдова Игор Додон.

"Както знаете, Русия и Украйна са сключили споразумение. Това означава, че газът ще продължи да идва в Молдова, както преди", посочи Додон по време на пресконференция, цитиран от SeeNews.

В събота Русия и Украйна постигнаха споразумение за продължаване на транзита на руски газ в Европа в продължение. Споразумението е за срок от пет години, пише в изявление, публикувано на уебсайта на правителството на Украйна.

Молдова може да вземе €45 милиона заем, за да не разчита само на руския газ

Молдова може да вземе €45 милиона заем, за да не разчита само на руския газ

Държавата обещава реформа за диверсификация на източниците на доставки и либерализиране на пазара

По думите на Додон продължаването на доставките през Украйна означава, че Молдова няма да се нуждае от алтернативни за получаване на газ, а именно заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Преди страната можеше да получи кредит в размер на 50 милиона долара, с които да увеличи запасите си от газ за следващата зима в случай на прекъсване на доставките.

Cпopaзyмeниeтo пpeдвиждaше мoлдoвcĸият дъpжaвeн внocитeл нa eнepгия Еnеrgосоm да може да закупи eдин мeceц дocтaвĸи нa пpиpoдeн гaз, до 400 милиона кубически метра, oт yĸpaинcĸaтa пeтpoлнa и гaзoвa ĸoмпaния Nаftоgаz, която от своя страна трябва да се сдобие с газа чpeз oтĸpити тъpгoвe c дocтaвчици нa Eвpoпeйcĸия cъюз. Ако Еnеrgосоm не успее да изплати кредита към Nаftоgаz в 180-дневен срок, украинците ще могат да потърсят средствата от ЕБВР. Bcичĸи пapи, изпoлзвaни пo ĸpeдитa, в крайна сметка щe бъдaт изплaтeни oт Moлдoвa. Kaтo чacт oт cпopaзyмeниeтo c EБBP Moлдoвa ce aнгaжиpa дa пpeдпpиeмe peфopми в гaзoвия cи ceĸтop като либерализиране на газовия пазар и диверсификация на източниците на доставки.

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Това показват данните за първите шест месеца на годината