Износът на руски газ за държавите от Югоизточна Европа е намалял с над една четвърт през първата половина на 2019 година при повече доставки на евтин втечнен газ (LNG) и на суровина от Азербайджан, съобщава Reuters.

Експортът за Турция, която е най-големият пазар за Русия в региона, са се свили с 36% в сравнение с първото шестмесечие на 2018 година. Междувременно този за Гърция и България е намалял със съответно 12,7% и 17,4%, показват официални данни на руският енергиен лидер "Газпром".

Резултатите за периода между януари и юни сочат, че износът на компанията за общо за региона е паднал с 27 на сто до 14,2 милиарда кубични метра от 19,5 милиарда кубични метра за същия период на предходната година.

"Ниските цени на втечнения природен газ ускоряват тенденцията за намаляване на зависимостта от руски газ", казва ръководителят на Greek Energy Forum Алекс Лагакос.

През първата половина на годината Турция е внесла 8,1 милиарда кубични тона суровина от "Газпром" при ниво от 12,7 милиарда кубични тона за предходната. Вносът от Иран се запазва без особена промяна, но този от Азербайджан се е увеличил с 43%.

Гърция от своя страна е внесла 1,5 милиарда кубични тона от "Газпром" за първото шестмесечие на 2019 година при равнище от 1,7 милиарда кубични тона за предходната. В същото време южната ни съседка отчита 156% ръст на импорта на втечнен газ.

Заедно с това делът на руския гигант на гръцкия пазар се е свил до 50% от 60% за последната година. В същото време делът на LNG е нараснал до 40% от 30% за същия период на 2018 година.

Що се отнася до България, за последните шест месеца страната получи две доставки на втечнен газ от САЩ през Гърция. Също така беше подписано споразумение за внос от Азербайджан отново през южната ни съседка.

Очакванията са то да гарантира до 30% от потреблението на синьо горидо до 2020 година с вноса на 1 милиард кубични тона на година от Азербайджан.