Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обеща да даде заем на Молдова в размер на 45 милиона евро. Кредитът ще помогне на държавата да подсигури доставките си на природен газ за следващата зима, в случай на прекъсвания, пише SeeNews.

"Молдова, която разчита на газ от Русия и няма хранилище за гориво, е изправена пред риск от прекъсване на доставките, ако Русия и Украйна не успеят да удължат споразумението за транзит, което изтича на 31 декември", пише в съобщението на кредитора от днес, след провеждането на среща между премиера на Молдова Йон Кику и управляващия директор на ЕБВР за Източна Европа и Кавказкия регион Матео Патрон. В хоа на срещата двете страни подписаха споразумение за финансова помощ.

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Доставките на руски газ за Югоизточна Европа са се свили с една четвърт през 2019-а

Това показват данните за първите шест месеца на годината

Споразумението предвижда при нужда ЕБВР да даде кредит, за да гарантира задълженията за плащане на молдовския държавен вносител на енергия Energocom. Финансовото споразумение ще позволи на дружеството да закупи един месец доставки на природен газ от украинската петролна и газова компания Naftogaz, за да избегне всеки риск за доставки от Русия.

Naftogaz ще закупи чрез открити търгове с доставчици на Европейския съюз до 400 милиона кубически метра газ, който ще бъде доставен на Energocom и разпределен на клиентите в Молдова от националната газоразпределителна компания Moldovagaz. В същото време в споразумението е предвидено в 180-дневна отсрочка за Energocom да събере средства от клиентите си и да се изплати на Naftogaz.

Ако Energocom не успее да плати навреме и няма достатъчно средства за плащане, Naftogaz може да поиска средствата от ЕБВР. Всички пари, използвани по кредита, ще бъдат изплатени от Молдова.

"Финансовият механизъм ще допълни набора от възможности, които Молдова има на разположение за доставка на газ за потребителите, в случай на извънредна ситуация извън контрола на правителството", каза още премиерът на страната Чику.

Като част от споразумението с ЕБВР Молдова се ангажира да предприеме реформи в газовия си сектор. Такава би могла да бъде разработването на вторично законодателство за либерализиране на газовия пазар и диверсификация на източниците на доставки, както и прилагането на план за действие за подобряване на корпоративното управление в Energocom. От ЕБВР допълват, че укрепването енергийната сигурност на Молдова е един от приоритетите на банката в страната. ЕБВР съфинансира енергийната връзка на Молдова с Румъния и планира да съфинансира изграждането на газопровода Унгени-Кишинев.

Румъния ще търси газ и петрол на 6 места в Черно море

Румъния ще търси газ и петрол на 6 места в Черно море

Букурещ пуска търг за 28 периметъра за проучване в страната