Румъния пусна аукцион за 28 периметъра за проучване на природен газ и петрол. Букурещ не е обявявал подобни търгове през последното десетилетие, съобщава местното издание Business Review.

Според информацията разрешения ще бъдат издадени за проучване на 22 места на сушата и на 6 такива в Черно море.

Наземните периметри, които влизат в този списък, се намират на различни места в Румъния - от Трансилвани, през Влашко до Молдова. Те включват парцели с размер между 653 и 1098 квадратни километра. Тези в Черно море са с размери между 802 и 914 квадратни километра.

Компаниите, които искат да кандидатстват за тези проекти ще трябва да изпратят оферти в рамките на следващите 120 дни или на следващите 4 месеца.

OMV проучва за петрол и газ в Черно море срещу €30 милиона

OMV проучва за петрол и газ в Черно море срещу €30 милиона

Кампанията започва сондажи в румънския блок "Истрия"

В началото на месеца енергийният лидер OMV обяви, че започва нова проучвателна дейност при румънския блок "Истрия" в Черно море. В момента там се добиват около 25 хиляди барела петролен еквивалент на ден.

Междувременно от Shell обявиха в края на миналата седмица, че към момента няма достатъчен обем залежи от въглеводороди в българския "Блок 1-14 Хан Кубрат", намиращ се до Бургас. Инвестицията в проучването беше в размер между 50 и 150 милиона долара.

Shell не откри петрол край Бургас

Shell не откри петрол край Бургас

Не е ясно какви ще са бъдещите действия на компанията в блока "Хан Кубрат"