Нов закон за прозрачните възнаграждения вече изисква от всички по-големи работодатели в щата Ню Йорк в САЩ да посочват колко ще плащат на потенциалните си служители, съобщава АП.

Целта на мярката е да се преодолее дискриминацията на работното място.

Детайли: Според новия закон, който от неделя е в сила на щатско ниво, всички фирми с повече от четирима служители ще трябва да посочват диапазон на заплащането за отворените позиции - без значение дали са обявени само вътрешно в компанията, или външно към отворения трудов пазар.

5 важни стъпки за постигане на по-висока заплата

5 важни стъпки за постигане на по-висока заплата

Договарянето във фазата на наемане е предизвикателство, но още по-трудно да поискате повишение по-късно

Правилата бяха въведени само в рамките на град Ню Йорк през 2022 г., но сега вече ще важат в повече населени места, включително и за служители, които работят дистанционно, но са подчинени на мениджър, базиран в щата.

Подобни текстове има и в Калифорния и Колорадо. Целта на законите е да не допускат ситуация, в която служители със сходни възможности получават различни оферти само заради възраст, раса, пол и други подобни фактори, които нямат общо с уменията. Според активисти обявяването на диапазона на заплащането освен това ще покаже на в момента наетите дали не са дискриминирани от работодателя си.

От друга страна: Някои представители на бизнеса са против новите правила. Според тях се създава допълнителна административна тежест за работодателите и особено по-малките от тях може да се окажат в нарушение просто защото не са знаели за изискването.